Business news from Ukraine

Фондові індекси найбільших держав АТР демонструють суттєве піднесення

5 Жовтня , 2022  

Фондові індекси найбільших держав Азіатсько-Тихоокеанського регіону (АТР) демонструють суттєве зростання вранці в середу на тлі припущень, що центробанки світу можуть відмовитися від надмірно агресивного посилення грошово-кредитної політики.

Позитивний імпульс азіатським ринкам надало підвищення американських індексів на 2,8-3,3% у вівторок. Уолл-стріт показала найкращий початок кварталу з 1938 року.

Інвестори оцінюють вступні статдані, які найчастіше виявляються гіршими за прогнози, і розцінюють їх як сигнали уповільнення зростання світової економіки. Як наслідок, центробанки світу можуть стримати темпи підвищення відсоткових ставок, зазначає Trading Economics.

Напередодні Резервний банк Австралії (RBA) здивував ринки, підвищивши ключову ставку на 25 базисних пунктів (б.п.) замість підвищення на 50 б.п. Австралійський ЦП піднімав ставку на 50 б.п. у червні, липні, серпні та вересні, прагнучи сповільнити інфляцію, яка, як очікують у ЦП, досягне піку до кінця 2022 року на рівні близько 8%.

У середу стало відомо, що роздрібний продаж в Австралії в серпні підвищився на 0,6% щодо липня після зростання на 1,3% місяцем раніше. Показник у помісячному вирахуванні зростає вже вісім місяців поспіль.

Тим часом, центробанк Нової Зеландії в середу знову збільшив ставку на 50 б.п., до максимальних з квітня 2015 року 3,5% річних. Як показав протокол засідання, керівництво ЦБ також обговорювало можливість підйому ставки на 75 б.п.

У Південній Кореї споживчі ціни (індекс CPI) у вересні зросли на 5,6% у річному вираженні після зростання на 5,7% у серпні, хоча аналітики не очікували зміни.

“Ми очікуємо, що інфляція знову прискориться у жовтні. Ціни на бензин можуть продовжити зниження, але тарифи на газ та електрику були підвищені на початку жовтня, а вартість свіжих продуктів харчування, швидше за все, збільшиться напередодні зими”, – зазначив аналітик ING Роберт. Карнел.

Значення японського індексу Nikkei 225 збільшилося на 0,6%.

Лідерами зростання серед компонентів індексу виступають акції Nippon Yusen (+2,6%), Fast Retailing (+1,5%) та Keyence (+1,1%).

У вівторок прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда закликав японські компанії продовжувати підвищення зарплат співробітників темпами, що відповідають темпам інфляції в країні.

Гонконгський індикатор Hang-Seng злетів на 6,1%. Напередодні біржі Гонконгу не працювали, а на день раніше індекс впав до мінімуму за 11 років.

Акції виробника свинини WH Group під час торгів у Гонконгу підскочили на 7,8% на новини про продаж бізнесу з випуску спецій у США та Канаді фірмі Saratoga Food.

Ринкова вартість Shenzhou Intl. Group піднімається на 12,4%, BYD Co. – на 9,3%, JD.Com – на 9,2%, Ping An Insurance – на 8,8%.

Біржі материкового Китаю закриті через свята з нагоди Дня утворення КНР.

Південнокорейський індекс Kospi зростає на 0,4%.

Ринкова вартість одного із найбільших у світі виробників чіпів Samsung Electronics Co. збільшилася на 1,1%, автовиробника Hyundai Motor – знизилася на 2%.

Австралійський індекс S&P/ASX 200 додав 1,7%.

Лідером зростання виступає ІТ-сектор. Папери Block Inc подорожчали на 7,3%, Seek Ltd – на 5,9%, Xero Ltd. – на 3,5%. Акції провідних австралійських банків зростають більш як на 2%.

Котирування паперів Fortescue Metals збільшилися на 2% після того, як гірничодобувна компанія пообіцяла подвоїти запланований обсяг інвестицій у підрозділі, що працює у сфері зеленої енергетики.

,