Business news from Ukraine

Фондові індекси найбільших держав АТР не показують єдиної динаміки

17 Жовтня , 2022  

Фондові індекси найбільших держав Азіатсько-Тихоокеанського регіону (АТР) не показують єдиної динаміки вранці у понеділок, учасники ринку стежать за ситуацією у світовій економіці та оцінюють заяви китайських чиновників у ході ХХ з’їзду Комуністичної партії Китаю (КПК).

Китайська економіка показала ознаки “істотного поліпшення” у третьому кварталі, заявив на полях з’їзду заступник голови Національної комісії з розвитку та реформ Чжао Чженьсінь.

У березні, квітні та липні на економіку КНР негативно впливали фактори, які неможливо було передбачити, включаючи зовнішні події, спалахи коронавірусу та екстремальні погодні явища, цитує чиновника MarketWatch. При цьому загалом ділова активність, від промислового виробництва та інвестицій до споживчих витрат, продовжує зростати, додав він.

У понеділок також стало відомо, що Народний банк Китаю влив у фінансову систему 500 млрд юанів ($69,6 млрд) у рамках програми середньострокового кредитування (MLF). При цьому ставка за кредитами терміном на рік, що видаються у рамках MLF, була збережена на рівні 2,75% річних, йдеться у повідомленні НБК.

Тим часом профіцит зовнішньоторговельного балансу Індонезії у вересні скоротився до $4,99 млрд з $5,76 млрд у серпні і виявився нижчим, ніж очікувані аналітикам $5,30 млрд.

Експорт скоротився на 11% у помісячному вираженні і зріс на 20,3% у річному, склавши $24,80 млрд. Зниження пояснюється падінням цін на сировину, включаючи нікель та пальмову олію. Тим часом обсяг імпорту знизився на 10,6% щодо серпня і становив $19,81 млрд.

Гонконгський індекс Hang Seng до 8:26 кв. знижується на 0,4%, оновлюючи мінімум за 11 років. Китайський індикатор Shanghai Composite зріс на 0,2%.

Ціна паперів Tianqi Lithium впала на 4,4%, Contemporary Amperex – на 2,8%, Longi Green Energy – на 2%.

Акції Alibaba (SPB: BABA) під час торгів у Гонконгу дешевшають на 2%, ринкова вартість автовиробника Li Auto (SPB: LI) опускається на 2,5%.

Значення японського індексу Nikkei 225 впало на 1,2%.

Лідерами зниження серед компонентів індексу є акції технологічних компаній SoftBank Group (-1,8%), Tokyo Electron (-1,5%), Shift Inc. (-9%), M3 Inc. (-4,3%) та Recruit Holdings (-3%).

Ціна паперів Fast Retailing знизилася на 1,5%, Toyota Motor – на 0,7%, Sumitomo Mitsui – на 1,3%, Sony Group – на 1,1%.

Південнокорейський індекс Kospi збільшився на 0,3%.

Ринкова вартість одного із найбільших у світі виробників чіпів Samsung Electronics Co. збільшилася на 1,1%, автовиробника Hyundai Motor – на 0,3%.

Австралійський індекс S&P/ASX 200 знизився на 1,4%.

Лідером зниження виступає гірничодобувний та енергетичний сектор. Капіталізація BHP Group знизилася на 2,7%, Fortescue Metals – на 2,9%, Rio Tinto – на 2,8%, Woodside Energy – на 2,6%, Santos Ltd – на 2,7%.

,