Business news from Ukraine

ІТ-індустрія України збільшила обсяг послуг за 9 місяців на 13% до $5,5 млрд

1 Листопада , 2022  

Обсяг комп’ютерних послуг у січні-вересні 2022 року збільшився на 13% і становить майже $5,5 млрд, повідомила асоціація IT Ukraine (ITU) з посиланням на дані Національного Банку України.

“За підсумками дев’яти місяців поточного року національна ІТ-індустрія зберігає позитивну динаміку зростання і залишається єдиною експортною галуззю, яка стабільно генерує валютні надходження в економіку України в умовах війни. Українські компанії продовжують безперервно працювати та виконувати проекти, своєчасно сплачувати податки, залучати інвестиції та нових клієнтів , активно виходити на глобальний ринок”, – наголошується у повідомленні на сайті асоціації.

За даними НБУ, за дев’ять місяців 2022 року обсяг комп’ютерних послуг збільшився на 13%, майже до $5,5 млрд. При цьому сума сплачених ІТ-індустрією податків і зборів за цей період склала 48 млрд грн.

Асоціація підкреслила, що український ІТ-бізнес робить все можливе, щоб забезпечити максимальну готовність до будь-якого сценарію подій в Україні через повномасштабну війну.

“Компанії постійно адаптують власну інфраструктуру до реалій воєнного часу: ключові системи заведені в “хмару”, диверсифіковано мережу інтернет-провайдерів, у тому числі за рахунок глобальної супутникової системи Starlink, офісні приміщення обладнані генераторами для забезпечення резервного енергопостачання”, – пояснили в ITU.

За даними асоціації, також у Кібервійськах задіяно до 15% ІТ-фахівців, у ЗСУ зі зброєю в руках захищають країну 3% айтішників. Інші 82% працюють далі в компаніях, які підтримують економічний фронт держави, активно донатять та волонтерять. За оцінками ITU, сума донатів від українського технологічного сектору вже перевищила $500 млн.

Водночас у повідомленні зазначено, що порівняно з минулими роками темпи зростання індустрії сповільнилися та не відповідають довоєнним прогнозам на 2022 рік. Для збереження та розвитку індустрії країни важливо вирішити лише на рівні держави низку важливих для галузі питань, що з персоналом за умов дії військового стану.

“Крім об’єктивних причин такої тенденції, пов’язаних з війною, критично важливо вирішити питання бронювання ІТ-фахівців, дозволити їм тимчасовий виїзд за кордон для підтримки бізнес-активності та роботи з клієнтами, зберегти українське податкове резидентство компаній та фахівців”, – наголосив виконавчий директор асоціації. Костянтин Васюк.

За його словами, підтримка держави у вирішенні цих питань набуває ключового значення.