Business news from Ukraine

Опубліковано повний список енергообладнання для пільгового імпорту в Україну

14 Листопада , 2022  

До переліку імпортних товарів, що завозитимуться в Україну без сплати ввізного мита та ПДВ для проходження зими, увійшли: електрогенераторні установки, трансформатори, електричні акумулятори, апаратура для комутації або захисту електричних кіл чи для приєднання до електричних кіл або в електричних колах для напруги понад 1000 В, пульти, панелі, розподільчі щити, обладнання та пристрої для фільтрації або очищення води.

Як повідомило Міністерство економіки в п’ятницю, відповідну постанову Кабінету міністрів №1260 про розширення переліку пільгового імпорту у зв’язку з епідемією Covid оприлюднено на сайті уряду в п’ятницю.

У Мінекономіки уточнили, що відповідні податкові зміни було ініційовано за дорученням президента України Володимира Зеленського.

За оцінками відомства, скасування ПДВ і ввізного мита дасть змогу знизити ціни й наситити український ринок товарами, що допоможуть громадянам і бізнесу пережити періодичні відключення електроенергії в цей зимовий сезон.

Водночас, на думку заступника голови комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитра Кисилевського, ще до скасування ввізного мита та ПДВ на такі товари уряду варто було зібрати внутрішніх виробників цього обладнання та забезпечити їм пріоритетний доступ до кредитування 5-7-9%, скасувати мита на комплектуючі та сировину та сформувати резервний фонд обладнання і матеріалів.

“Уряд здійснює скасування імпортних обмежень виключно на готову продукцію – без комплектуючих і сировини, не кажучи вже про інші кроки. У результаті чого генератор, вироблений в Україні, буде за визначенням на 20-30% дорожчим за імпортний”, – написав депутат у колонці в НВ.

За його словами, за відсутності таких кроків ухвалені пільги на імпорт є незбалансованою політикою.

Як уточнив депутат агентству “Інтерфакс-Україна”, серед українських виробників такої продукції, зокрема, ТОВ “Пауер Дженерейшн”, “Геко-Центр”, “Компресорс Інтернешнл”, “Хайтед Україна”, “Дарекс-Енерго” та “Еквівес”.

,