Business news from Ukraine

Аграрії України виступили проти можливого скасування міністерства аграрної політики

14 Листопада , 2022  

Представники українського аграрного бізнесу просять президента Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля не допустити об’єднання Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства економіки та Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості в єдиний орган виконавчої влади – Міністерство економічного розвитку України.

Як повідомляється на сайті асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” (УКАБ), сектор АПК життєво важливий для економіки країни, тож логічною та необхідною для бізнесу та суспільства є наявність спеціалізованого органу центральної влади, відповідального за формування аграрної політики, відновлення агросектору після війни, забезпечення обсягів аграрного виробництва та налагодження поставок агропродукції на світові ринки.

За її даними, крім УКАБ, звернення підписали також Всеукраїнський аграрний форум, “Аграрний союз України”, “Всеукраїнська аграрна Рада”, “Спілка птахівників України” та “Українська аграрна конфедерація”.

“Україна – держава з багатоукладною економікою, а сільське господарство та АПК життєво важливі для забезпечення економічного відновлення, продовольчої безпеки, стабільності національної валюти та соціального захисту населення. Вага агросектору України значно зросла від початку повномасштабного вторгнення російської федерації. Роль України як аграрної держави відзначена і провідними світовими лідерами та організаціями”, – підкреслюється у зверненні.

При цьому наголошується, що агробізнес підтримує створення урядового центру, який підпорядковуватиметься прем’єр-міністру і займатиметься координацією стратегій і програм відновлення української економіки.

“Скасування Мінагрополітики призведе до негативних наслідків як в агропродовольчому секторі, так і в економіці держави загалом, а також викличе занепокоєння іноземних партнерів і поставить під загрозу налагодження експортних поставок українського продовольства до країн, які цього потребують”, – наголошується у зверненні.

УКАБ також посилається на світовий досвід, згідно з яким більшість країн із розвиненим агросектором має окремий центральний орган виконавчої влади, що відповідає виключно за формування аграрної політики. До них належать, зокрема, США, Канада, Туреччина, майже всі країни-члени ЄС (за винятком Австрії), які мають органи влади, відповідальні виключно за сільське господарство та продовольство.

“З огляду на вищезазначене провідні громадські об’єднання АПК закликають врахувати думку агросектору під час здійснення оптимізації кількості центральних органів виконавчої влади, забезпечивши існування одного окремого спеціалізованого органу державної влади загальнонаціонального рівня, що відповідатиме за забезпечення продовольчої безпеки та забезпечення ефективного функціонування аграрного сектору, особливо у повоєнний час”, – зазначено в повідомленні представників агробізнесу.

Як повідомлялося, напередодні українські ЗМІ повідомили про можливе злиття Мінагрополітики з Мінекономіки та Мінстратегпромом у Міністерство економічного розвитку.

Так, повідомлялося, що на нараді президента Зеленського з членами уряду 8 листопада було погоджено відповідну концепцію укрупнення міністерств в Україні з 20 до 14.

Раніше, у червні 2022 року, ЗМІ повідомили про плани об’єднати Мінагрополітики з Мінекономіки в нове Міністерство економічного розвитку та інновацій до кінця 2022 року. Також планувалося загалом скоротити кількість міністерств у країні з наявних 20 до 12.

У серпні 2019 року Верховна Рада об’єднала Мінагрополітики та Мінекономіки в Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Однак уже 2020-го Кабмін відтворив Мінагрополітики шляхом скасування його приєднання до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства і визначив його чисельність у 203 співробітники, після чого міністерство знову почало роботу як окрема структура.

,