Business news from Ukraine

Ціни на нафту піднімаються, Brent до $84 за барель

30 Грудня , 2022  

Ціни на нафту піднімаються в останній робочий день року, що минає, на тлі низької активності торгів, завершуючи четвертий квартал у мінусі.

Тиск на ринок чинять побоювання, що різке зняття карантинних обмежень у Китаї, яке вже призвело до збільшення захворюваності на COVID-19, послабить економіку країни і, відповідно, попит на нафту. Крім того, інвестори не виключають нової хвилі захворюваності на коронавірус у світі.

Раніше влада КНР оголосила, що відновить видачу документів для туристів, які бажають виїхати за кордон. США та Італія вже оголосили про введення додаткових вимог для пасажирів, які прибувають із Китаю.

Дані міністерства енергетики США, оприлюднені в четвер, показали несподіване зростання запасів нафти в країні минулого тижня. Резерви збільшилися на 718 тис. барелів, тоді як опитані агентством Bloomberg аналітики в середньому прогнозували їх зниження на 1,2 млн барелів.

Товарні запаси бензину зменшилися на 3,1 млн барелів, дистилятів – збільшилися на 283 тис. барелів.

Вартість березневих ф’ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures на 7:15 кск у п’ятницю становить $83,8 за барель, що на $0,34 (0,41%) вище за ціну на закриття попередньої сесії. За підсумками торгів у четвер ці контракти подешевшали на $0,53 (0,6%), до $83,46 за барель.

Ціна ф’ючерсів на нафту WTI на лютий на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) збільшилася до цього часу на $0,33 (0,42%), до $78,73 за барель. До закриття попередніх торгів вартість цих контрактів знизилася на $0,56 (0,7%), до $78,4 за барель.

“Попереду у нас ще один рік, в якому на нас чекає серйозна невизначеність, і нафтовий ринок залишиться високо волатильним, – зазначає головний аналітик Oanda Крейг Ерлам, слова якого наводить Bloomberg. – Новий рік обіцяє безліч сюрпризів і поворотів”.

,