Business news from Ukraine

Ціни на нафту опускаються через довгі вихідні в Китаї

23 Січня , 2023  

Ціни на нафту опускаються в понеділок на тлі низької активності азіатської сесії через тривалі вихідні, що розпочалися в Китаї з нагоди святкування Нового року за місячним календарем.

Ринки Гонконгу і Сінгапуру також закриті.

Вартість березневих ф’ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures на 7:15 кв. м у понеділок становить $87,35 за барель, що на $0,28 (0,32%) вище за ціну на закриття попередньої сесії. За підсумками торгів у п’ятницю ці контракти подорожчали на $1,47 (1,7%), до $87,63 за барель.

Ціна ф’ючерсів на нафту WTI на березень на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) опустилася до цього часу на $0,23 (0,28%), до $81,41 за барель. До закриття попередньої сесії вартість цих контрактів підвищилася на $1,03 (1,3%), до $81,64 за барель.

За підсумками минулого тижня Brent подорожчала на 2,8%, WTI – на 1,8%, причому ринок завершив у плюсі другий тиждень поспіль.

Трейдери продовжують оцінювати перспективи попиту на нафту в Китаї після зняття карантинних обмежень. У період свят, які триватимуть до кінця поточного тижня, багато людей здійснюють поїздки, що має спричинити істотне зростання попиту на паливо, а вже після завершення вихідних експерти чекають на підвищення промислової активності в КНР, зазначає Bloomberg.

Крім того, в центрі уваги ринку залишається ситуація в Росії після набрання чинності ембарго на постачання нафти з країни і введення країнами G7 стелі цін у відповідь на розв’язану РФ повномасштабну війну проти України.

За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), загальний обсяг нафтового експорту з РФ у грудні знизився на 2,5% до листопада, до 7,8 млн б/д на добу, оскільки поставки сировини до ЄС скоротилися.

Експорт російської нафти минулого місяця знизився на 6%, до 4,7 млн б/д, що є найнижчим показником минулого року. Водночас продаж нафтопродуктів зріс на 3,3%, до 3,1 млн б/д.

Згідно з прогнозом МЕА, до кінця першого кварталу обсяг виробництва нафти в РФ буде приблизно на 1,6 млн б/д нижчим, ніж до початку російського вторгнення в Україну.