Business news from Ukraine

Турецька ліра впала, а фондовий ринок зростає після переобрання Ердогана

29 Травня , 2023  

Курс турецької ліри в понеділок вкотре оновив історичний мінімум відносно долара США на підсумках президентських виборів.

Нацвалюта торгується на рівні 20,1004 ліри/$1 порівняно з 19,9731 ліри/$1 на закриття попередньої сесії. За останні дванадцять місяців ліра подешевшала приблизно на 23%.

Аналітики Morgan Stanley прогнозують, що курс турецької валюти може опуститися ще на 29% до кінця поточного року – приблизно до 28 ліри/$1, якщо в країні збережеться поточна політика. Експерти Wells Fargo & Co. чекають зниження вартості до 23 лір/$1 до кінця поточного кварталу.

Тим часом фондовий індекс BIST 100 під час торгів у понеділок підскочив на 4,1% – до максимуму за два тижні. За рік він піднявся майже вдвічі (на 88,2%).

Серед лідерів зростання – компанії, які отримують істотну частину доходів з-за кордону, включно з виробником скла Sise ve Cam Fabrikalari (+6,2%) і авіакомпанією Turkish Airlines (+3,3%).

Прибутковість десятирічних держоблігацій Туреччини перебуває в районі 9% річних, що є мінімальним рівнем із січня.

Нинішній президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган переміг у другому турі виборів глави держави. У промові після оголошення про його перемогу він закликав співгромадян згуртуватися і разом працювати на благо країни, а також пообіцяв взятися за розв’язання нагальних проблем, зокрема, боротися проти наслідків інфляції.

, ,