Business news from Ukraine

Україна залишить у державній власності трохи більше 100 стратегічних компаній

24 Червня , 2023  

Міністерство економіки надішле в уряд України список із трохи більше ніж 100 стратегічних компаній, які буде збережено в держвласності, цей список потім має затвердити Верховна Рада, повідомив заступник міністра економіки Сергій Соболєв.

“Решту буде приватизовано… Усе ще багато маємо держвласності, дивимося на неї як на локомотив для інвестицій”, – сказав він на круглому столі “Створення прозорої та підзвітної України” в Лондоні в п’ятницю.

Соболєв зазначив, що Мінекономіки активно працює над передачею держкомпаній Фонду держмайна і вже передало понад одну тисячу.

“У тих, які залишаються, треба поліпшити корпоративне управління. Цього року необхідно оновити законодавство щодо цих конкурсів”, – підкреслив заступник міністра.

Він уточнив, що йдеться про законопроєкт 5593-д “Про вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб”. “Треба буде попрацювати, щоб ухвалити в парламенті до середини осені, це основне завдання на наступні 3-4 місяці для нас”, – уточнив Соболєв.

За його словами, основна ідея – удосконалити законодавство так, щоб залучити інвестиції в компанії завдяки кращому корпоративному управлінню.

Серед інших важливих завдань він назвав націоналізацію компаній підсанкційних осіб, корпоратизацію “Енергоатому” та “Гарантованого покупця”, покращення корпуправління ОГТСУ та продовження реформи “Укроборонпрому”.