Business news from Ukraine

З 26 червня не видано жодного дозволу на приєднання до чорноморської зернової ініціативи

1 Липня , 2023  

Спільний координаційний центр (СКЦ) з 26 червня не видав дозволу на приєднання до чорноморської зернової ініціативи жодному новому суховантажу, заявив у п’ятницю представник генсека ООН Фархан Хак.

“Ми зі стурбованістю відзначаємо, що жодному новому суховантажу не дозволили приєднатися до чорноморської зернової ініціативи з 26 червня, притому, що в СКЦ подали 29 заявок”, – сказав Хак на брифінгу.

Він підкреслив, що в разі, якщо нові судна не зможуть брати участь в ініціативі, у портах “застрягнуть мільйони тонн продовольства” до 17 липня, коли закінчується термін дії угоди.

За даними Хака, наразі лише 13 суден здійснюють діяльність у рамках зернової угоди: вони або перебувають в українських портах, або прямують до Стамбула чи з нього.

“Сторони угоди повинні забезпечити, щоб більше суховантажів проходили через морський гуманітарний коридор, який є порятунком для глобальної продовольчої безпеки”, – сказав представник генсека.

Він також повідомив, що представники ООН і Росії можуть найближчими днями провести зустрічі з питання продовження чорноморської зернової ініціативи.

СКЦ 15 червня повідомив, що в рамках зернової ініціативи з України було вивезено понад 31,9 млн тонн агропродукції. Цей обсяг включає 625 169 тонн зерна, експортованого на суховантажах, які зафрахтувала Всесвітня продовольча програма (ВПП) ООН.

За даними СКЦ, з 25 травня кількість інспекцій суден значно знизилася. З 1 по 4 червня СКЦ інспекцій не проводив через чергове блокування російської сторони.