Business news from Ukraine

“Укроборонпром” знайшов вигіднішого постачальника електроенергії та заощадив 50 млн гривень

17 Серпня , 2023  

Акціонерне товариство “Українська оборонна промисловість” (УОП) заощадило майже 50 млн грн під час спільної закупівлі електроенергії в системі Prozorro для близько 60 своїх підприємств у державного енерготрейдера АТ “Енергетична компанія України” (АТ “ЕКУ”).

Як повідомляють у прес-релізі “Укроборонпром” у четвер, загальна сума закупівлі перевищує 1 млрд грн.

“В аукціоні, який проходив за трьома лотами, взяли участь шість провідних вітчизняних постачальників електроенергії – як державних, так і приватних. Конкурентна боротьба тривала до останнього кроку аукціону. Переможцем став державний енерготрейдер АТ “ЕКУ”, – зазначено в документі.

Як зазначили в “Укроборонпромі”, саме централізована закупівля електроенергії, яка не відбулася, приміром, 2022 року, дає змогу суттєво економити.

“Ми змінюємо систему закупівель “Укроборонпрому”. Зекономлені кошти дуже важливі для нас, адже вони можуть бути спрямовані на розвиток виробничого потенціалу підприємств”, – заявив генеральний директор “Української оборонної промисловості” Герман Сметанін.

Своєю чергою, як зазначив генеральний директор АТ “ЕКУ” Віталій Бутенко, слова якого наведені в пресрелізі, перемога на такому важливому аукціоні підтверджує конкурентоспроможність держави не тільки у виробництві електроенергії, а й у сегменті трейдингу енергоресурсами.

“Загострення конкуренції через вихід на ринок державного енерготрейдера дає win-win результат. З одного боку – суттєве зменшення витрат державних компаній на закупівлі електроенергії. З іншого – збільшення доходів держави від торгівлі на тих сегментах енергоринку, де вона до цього майже була відсутня”, – додав він.

Державна енерготрейдингова компанія АТ “Енергетична компанія України” (АТ “ЕКУ”) працює на внутрішньому та зовнішньому ринках енергоресурсів. На базі АТ “ЕКУ” створюється сучасна трейдингова платформа, яка дасть змогу державі стати ефективним і конкурентоспроможним гравцем на енергетичних ринках України, Європи, а надалі – на глобальних ринках енергоресурсів.

,