Business news from Ukraine

New York Times про повернення українського експорту на передвоєнний рівень

12 Травня , 2024  

Потік зернових суден через порти Одеської області приносить довгоочікувану підтримку економіці України. Однак аналітики попереджають, що це може бути тимчасовим явищем.

«На початку березня в Одесі, 700-футове судно під ліберійським прапором повільно відпливало з порту, минаючи ряди жовтих кранів і занурюючись у тихі води Чорного моря. Його корпус майже повністю занурений, оскільки судно було завантажене кукурудзою, що прямує в Бангладеш. Тим часом інші судна, навантажені зерном, уже залишили порт, минаючи ті, які ще тільки прибували”, – пише New York Times.

Те, що здавалося неможливим минулого літа, коли російська морська блокада паралізувала всю комерційну діяльність, тепер стало реальністю. Порт знову працював у звичному ритмі завдяки військовій кампанії, яка витіснила російські військові кораблі з українських вод і забезпечила торговий маршрут для поставок на закордонні ринки.

За даними, наданими New York Times, експорт українських зерна та олійних культур через море, який є життєво важливим для української економіки, практично повернувся на довоєнні рівні. За останні шість місяців Україна експортувала через Чорне море 27,6 мільйона тонн зерна та олійних культур, що лише на 0,2 мільйона тонн менше від середнього обсягу за аналогічний період з 2018 до 2021 року до вторгнення Росії в лютому 2022 року.

У першому кварталі цього року чорноморський експорт навіть перевищив довоєнні показники, згідно з українськими даними.

Оцінки експорту зерна та олійних культур від Dragon Capital, інвестиційної компанії з Києва, і дані Lloyd’s List Intelligence, аналітичної компанії із судноплавства, підтверджують цю тенденцію.

Сел Гілберті, голова Teucrium Trading, американської компанії, що торгує сільськогосподарськими товарами на Нью-Йоркській фондовій біржі, зазначив, що твердження українських чиновників про те, що експорт зерна через море близький до довоєнного рівня, є «точними».

Україна все ще стикається з викликами, які можуть завадити стабілізації експорту зерна на колишньому рівні, включно з триваючими атаками Росії на портову інфраструктуру і скороченням врожаю цього року. Міністерство сільського господарства США прогнозує скорочення експорту зерна в найближчому майбутньому.

Однак аналітики відзначають, що ситуація загалом поліпшується, і вантажні компанії готові транспортувати українське зерно, незважаючи на війну. «Дані показують, що не бракує судновласників, готових прийняти на себе ризик і піти на це», – сказав Грег Міллер, старший морський журналіст Lloyd’s List.

Підтримка високого рівня експорту зерна – стратегічна необхідність для України. Зерно та олійні культури становили третину українського експорту торік, зазначила Наталія Шпиготська, старший аналітик Dragon Capital. Це стало критично важливим для підтримки української економіки та зрештою для її військових зусиль.

Таріел Хаджішвілі, голова Novik LLC, українського суднового агента, що діє в Одесі, сказав: «Очевидно, що без експорту зерна економіка країни впаде».

Після вторгнення Росія захопила контроль над Чорним морем, на кілька місяців заблокувавши торгівлю, поставивши під загрозу глобальну продовольчу безпеку. У липні 2022 року угода, укладена за посередництва ООН і Туреччини, дозволила Україні відновити експорт через узгоджений коридор у Чорному морі.

Але через рік Росія вийшла з цієї угоди і пригрозила всім комерційним суднам, які прямують в Україну або з неї, що призвело до повного припинення морського експорту зерна в серпні минулого року.

Щоб відновити експорт, українська армія почала кампанію з витіснення російського флоту з частини Чорного моря, знищивши багато військових кораблів і атакувавши їхню штаб-квартиру в Криму, окупованому Росією. Успішна операція дозволила Україні створити новий торговий коридор уздовж узбережжя, який дозволяє суднам заходити в територіальні води країн НАТО.

Дмитро Баринов, заступник голови адміністрації морських портів України, згадує, як нервували, коли перше зернове судно пройшло коридором у середині вересня: «Ми молилися, щоб усе пройшло добре».

У підсумку судно успішно вийшло у відкрите море, і незабаром в Одесі знову пролунали «знайомі приємні звуки» суднових сирен.

Кількість зернових суден, що прибувають у три порти Одеської області – Одесу, Південний і Чорноморськ, – збільшилася в березні до 231 проти лише 5 у вересні, за даними Lloyd’s List.

Збільшенню також сприяли домовленості України з глобальними страховими компаніями про страхування суден. Пан Гілберті з Teucrium Trading додав, що Москва також зацікавлена в тому, щоб бойові дії не поширювалися на Чорне море, оскільки воно також використовується для експорту російських товарів.

Сьогодні Україна може використовувати для експорту зерна лише порти Одеської області, оскільки інші морські порти або занадто близькі до російських позицій, або окуповані російськими військами. Попри це, з 4,1 мільйона тонн зерна та олійних культур, що відправляються щомісяця, ці три порти близькі до довоєнних обсягів експорту.

Відкриття портів в Одесі принесло довгоочікуване фінансове полегшення Україні. Втративши ключові економічні активи під час війни, такі як металургійні заводи на сході, захоплені або знищені Росією, Україна тепер більшою мірою залежить від експорту зерна для підтримки економіки. Dragon Capital прогнозувала восени, що повернення до повної роботи одеських портів може додати кілька відсоткових пунктів до зростання ВВП України цьогоріч, яке прогнозувалося на рівні 4 відсотків.

Однак аналітики попереджають, що початковий успіх нового торгового маршруту України може бути недовгим.

Росія продовжує завдавати ударів по портовій інфраструктурі в Одесі, і в умовах браку засобів протиповітряної оборони України дедалі більше ракет досягає мети. У середині квітня Росія успішно завдала удару по двох терміналах у Південному, знищивши кілька контейнерів.

Пані Шпиготська з Dragon Capital також зазначила, що високі обсяги нещодавнього експорту зерна частково відображають поставки, затримані російською блокадою, що може ускладнити досягнення цих обсягів у майбутньому, особливо в умовах прогнозованого зниження виробництва зерна.

«Виробники та експортери зараз добре підготовлені для експорту всіх доступних культур», – сказала вона. «Але все залежить від урожаю».

,