Business news from Ukraine

Мін’юст України націоналізував активи компанії, пов’язаної з російським букмекером

1 Червня , 2024  

Міністерство юстиції України в судовому порядку стягнуло в дохід держави цінні папери та кошти на суму понад 1,8 млрд грн. у ТОВ «Royal Pay Europe», яке пов’язують із російським букмекером «1xBet».

«За матеріалами Офісу генерального прокурора Міністерство юстиції України через суд стягнуло в дохід держави цінні папери та кошти на суму понад 1,8 млрд грн, що належать компанії-нерезиденту Латвійської Республіки, пов’язаній із країною-агресором», – ідеться в повідомленні Офісу генерального прокурора в Телеграм-каналі в суботу вранці.

Повідомляється, що під час досудового розслідування встановлено, що ця компанія має тісний зв’язок із російським букмекером «1xBet» та іншими суб’єктами, і до неї застосовано санкції.

«Джерелами походження коштів, що надходили на банківські рахунки компанії-нерезидента, яка, серед іншого, здійснює процесинг букмекерської діяльності на території держави-агресора, були перерахування з російських і білоруських фінансових установ», – зазначено в повідомленні.

Зазначається, що матеріали кримінального провадження стали підставою для пред’явлення Міністерством юстиції України позову до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) про націоналізацію майна цієї компанії.

Досудове розслідування за фактом фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, триває та здійснюється ДБР під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора (ст. 110-2 КК України).

Як уточнюється у Фейсбук ВАСК, 31 травня колегія суддів ВАКС частково задовольнила позовну заяву Міністерства юстиції України до ТОВ «Royal Pay Europe» та застосувала до нього санкцію, передбачену пунктом 1-1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про захист прав людини і основоположних свобод». 1 ст. 4 Закону України «Про санкції».

У дохід держави ВАКС стягнув грошові кошти в розмірі 53 млн грн, 54,316 тис. євро і $3,49 млн, а також цінні папери номінальною вартістю 1 258 735 тис. грн і 494 158 тис. грн.

Джерела: https://t.me/pgo_gov_ua/24160