Business news from Ukraine

Україна звертається до європейських партнерів про максимальне сприяння у збільшенні імпорту електроенергії

11 Червня , 2024  

Україна звертається до європейських партнерів із проханням максимально сприяти збільшенню імпорту електроенергії до 2,3 ГВт із 1,7 ГВт на сьогодні, заявила перший віце-прем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко.

«Нам потрібне політичне і технічне рішення щодо збільшення імпорту електроенергії до 2,3 ГВт», – сказала вона на Конференції з відновлення України (URC-2024) у Берліні у вівторок.

Свириденко зазначила, що енергетичне питання буде головною темою в ці два дні конференції, оскільки Росія вже знищила половину генерувальних потужностей України, або близько 9 ГВт, чого достатньо для забезпечення електрикою 11 млн німецьких громадян.

За її словами, крім зростання імпорту, ще трьома пріоритетними пріоритетами в цій сфері є швидке відновлення там, де це фізично можливо, введення до 1 ГВт потужностей цього року і ще 4 ГВт протягом наступних двох років, а також кредитні кошти.

«Нам вкрай необхідне обладнання з ваших виведених з експлуатації електростанцій і пряма фінансова підтримка», – сказала, зокрема, перша віцепрем’єрка.

Вона додала, що європейські, особливо німецькі, компанії є світовими технологічними лідерами в цій галузі, і перші контракти буде підписано на цій конференції, проте потрібна активніша участь міжнародних фінансових організацій та експертно-кредитних агентств по всьому світу.

Свириденко підкреслила, що другим ключовим завданням є забезпечення надійної протиповітряної оборони.

“Ми бачимо пряму залежність розвитку відновлення економіки від якості ППО. Завдяки захисту наших портів ми змогли збільшити обсяг експорту до 13 млн тонн вантажів (на місяць). Це практично довоєнний рівень”, – пояснила перший віце-прем’єр.

Говорячи про реформи, Свириденко зазначила, що заміна слова «реформи» на слово «відновлення» в назві конференції після початку повномасштабного вторгнення означає визнання того, що реформи, об’єднані в матриці реформ, необхідні, але недостатні для прискорення економічного зростання.

“Аналіз показує, що одних реформ недостатньо для економічного зростання, єдиний фактор, який може стимулювати довгострокове зростання, – це інвестиції, це участь приватного сектора.
Якщо Україна хоче мати шанс наздогнати країни ЄС за рівнем ВВП, нам потрібні інвестиції або передача технологій у розмірі від $10 до $13 млрд на рік протягом наступних 10 років. Нам потрібно, щоб інвестори прийшли в Україну зараз, а не чекали, доки закінчиться війна, тому що це необхідна умова для швидкого економічного зростання і прийдешньої перемоги”, – підсумувала перший віцепрем’єр.

,