Business news from Ukraine

Європейська народна партія розглядає можливість розділення строку повноважень на посту голови Європейської Ради з групою соціалістів

19 Червня , 2024  

Європейська народна партія розглядає можливість обрання на пост глави Європейської Ради на перші 2,5 роки представника від групи соціалістів в обмін на їхню підтримку кандидата від ЄНП на наступні 2,5 роки.

Остаточне рішення не буде ухвалено наступного тижня, повідомляє Politico. Таку пропозицію ЄНП підтвердив прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович. За його словами, Європейська народна партія прагне збереження за правоцентристськими політичними силами ще однієї посади, крім поста президента Європейської Комісії, цитує слова Пленковича хорватське видання «Jutarnji list».

За словами Пленковича, найвищі шанси обійняти пост главі Європейської Ради на перші 2,5 роки має колишній прем’єр-міністр Португалії Антонію Кошту.
Також він зазначив, що не зацікавлений у обранні на будь-які пости у керівних органах ЄС. «Я прем’єр-міністр Хорватії з великим досвідом, який прагне залишатись на посту третій термін», – зазначив Андрей Пленкович, повідомляє «Jutarnji list».

Європейська Рада – вищий політичний орган Європейського союзу. До Європейської Ради входять глави держав та урядів країн-членів ЄС, голова Ради та президент Європейської Комісії. Строк повноважень глави Європейської Ради складає 2,5 роки.