Business news from Ukraine

Business news from Ukraine

Поголів’я свиней в Україні зросло на 3,1%

6 Липня , 2024  

Україна в червні 2024 року наростила поголів’я свиней до 5,2 тис. голів, що на 3,1% більше, ніж торік, проте на 3,4% менше за показники 2022 року, повідомив Український клуб бізнесу (УКАБ) із посиланням на дані Державної служби статистики.
“Завдяки високим закупівельним цінам і дешевим кормам у 2022 і 2023 роках галузь свинарства могла відновлюватися”, – зазначили аналітики.
Водночас вони наголосили, що окрім звичних ринкових змін, таких як стабілізація цін на зернові та олійні культури, підприємства мають підлаштовуватися і під виклики сьогодення. Так, зростання цін на енергоносії, а також мобілізація співробітників змушують фермерів шукати інноваційні шляхи зниження витрат і підвищення ефективності.
Експерти нагадали, що в другій половині червня 2024 року в Україні було зафіксовано найнижчу за останні два роки середню ціну – 46,3 грн з ПДВ за кг живця. Востаннє така ціна спостерігалася наприкінці квітня 2022 року. Цей показник суттєво наблизився до рівня собівартості виробництва, що схвилювало виробників. Однак уже на початку червня ціна живця підвищилася до 55,1 грн/кг з ПДВ.
“Єдиного фактора, який би суттєво впливав на це, немає, оскільки така ситуація спричинена комплексом причин, які нетипові для цього періоду часу. По-перше, тенденція зростання в першій половині літа була завжди, навіть під час війни. Цього року до зменшення попиту призвели перебої з електропостачанням, а також мобілізація. По-друге, якщо до війни імпортна свинина впливала на внутрішню цінову політику, то зараз ні. Обсяги знизилися до 300-500 т з 2500-4000 т. Ринкові зміни зумовлені виключно внутрішніми факторами, оскільки більшість свинини на прилавках – українська продукція”, – пояснив аналітик УКАБ Максим Гопка.