Business news from Ukraine

ЕКА підтримало експорт на 4,6 млрд грн

16 Липня , 2024  

Експортно-кредитне агентство України (ЕКА) за перше півріччя 2024 року підтримало експорт на суму 4,6 млрд грн, повідомила перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко.
“Експортно-кредитне агентство України в першому півріччі збільшило обсяги підтримки експорту майже у 2,5 раза порівняно з відповідним періодом минулого року”, – цитує віцепрем’єрку пресслужба Міністерства економіки.
При цьому наголошується, що розвиток несировинного експорту – один із ключових напрямів економічної політики “Зроблено в Україні”, а інструменти від ЕКА допомагають досягти цих цілей, оскільки, зокрема, страхування ЕКА банки визнають достатньою заставою за кредитом, що спрощує та здешевлює його отримання.
Крім того, співпраця з ЕКА зменшує ризики експортера і банку, знижує вартість фінансування і підвищує можливості для розвитку бізнесу, пояснила Свириденко.
Трійка регіонів-лідерів є таким: Київ – 2,78 млрд грн, Львівська область – 1,11 млрд грн, Вінницька – 234,2 млн грн.
До п’ятірки країн, у які українські виробники в січні-червні продавали свою продукцію (за сумами укладених і застрахованих контрактів), увійшли Польща, ОАЕ, Азербайджан, Словаччина та Німеччина.
Найпопулярнішими експортними товарами були молочні продукти, деревина та вироби з неї, іграшки, одяг та продукти переробки овочів.
Інструменти Експортно-кредитного агентства України – це один з елементів політики “Зроблено в Україні”, яку в лютому презентував Президент Володимир Зеленський. Її мета – підтримка несировинного експорту, розвиток виробництв і залучення інвестицій у реальний сектор, нагадали в Мінекономіки.

,