Business news from Ukraine

Ціни на соєві боби в Україні впали до 16,5-18,8 тис. грн/тонна в липні

27 Липня , 2024  

В Україні продовжують дешевшати соєві боби, за підсумками перших трьох тижнів липня оператори ринку озвучували закупівельні ціни на них у межах 16 500-18 800 грн/т СРТ, що на 500-900 грн/т нижче показників кінця червня, повідомило інформаційно-аналітичне агентство «АПК-Інформ».
«Зниження цін здебільшого було зумовлено зниженням попиту на сою з боку переробників через скорочення переробки сої, спричиненого низькою привабливістю цін на соєвий шрот/макуху, переходом заводів на переробку ріпаку, енергетичною кризою, що суттєво вдарила по переробниках. Особливо це відзначалося в центральних областях, де було запроваджено більш жорсткі обмеження на електропостачання», – пояснили аналітики.
За їхньою інформацією, з огляду на ситуацію, що склалася, обсяги закупівлі сої всередині країни помітно скоротилися, що, як наслідок, призвело до скорочення кількості пропозицій готової продукції.
Крім того, на експортному напрямку соєвих бобів у зазначений період також зберігалася знижувальна цінова динаміка, хоча темпи відвантажень у липні помітно зросли. Ціни попиту знизилися на 20-30 USD/т і озвучувалися від 400 USD/т з доставкою в порт. При цьому ціни попиту на сою нового врожаю були нижчими на 20-30 USD/т від поточного рівня цін на бобову врожаю-2023, що значною мірою зумовлено очікуванням рекордного врожаю соєвих бобів в Україні 2024 року, констатували в «АПК-Інформ».