Business news from Ukraine

Державна регуляторна служба визнала недійсним наказ МОН, який позбавив аспірантів-контрактників права на відстрочку

26 Липня , 2024  

Державна регуляторна служба (ДРС) визнала наказ Міністерства освіти і науки України (МОН) щодо заборони вступу на контрактну денну форму навчання на аспірантуру незаконним. Про це йдеться в листі регулятора №2886/20-24 від 19 липня 2024 року, опублікованому на сайті Комерсант.

Спецнаказ міністра Оксена Лісового позбавляв аспірантів очної форми права навчатися на контракті. У відповідь на це звернення від ГО “Молодіжна правозахисна агенція” голова уряду Денис Шмигаль доручив розглянути регулятору. Також до ДРС звернулися представники “Об’єднання студентських самоврядувань” та “Спілки ректорів закладів вищої освіти”.

Вони наголошували, що дії керівництва міністерства порушують Конституцію та закони України, що може призвести до відтоку науковців та звільнення співробітників закладів вищої освіти.

На думку заявників, такі дії МОН спричинять відтік молодих науковців до іноземних університетів, значні втрати позабюджетного фінансування українських університетів і, як наслідок, вимушене звільнення частини науково-педагогічних працівників та погіршення перспектив розвитку вітчизняної науки.

ДРС зазначила, що накази МОН суперечать міжнародним договорам, ратифікованим Україною, порушують право на освіту, принцип недискримінації та пропорційності обмежень в умовах надзвичайного стану.

Державний регулятор дійшов висновку, що положення наказів МОН порушують міжнародні договори та угоди, ратифіковані Україною, щодо обмеження права на освіту, не забезпечують рівність та недискримінацію, а також не дотримуються принципів пропорційності та обґрунтованості обмежень в умовах воєнного стану. Найближчим часом Міністерство юстиції має розглянути та скасувати ці накази.