Business news from Ukraine

Capital Times погіршила свій прогноз зростання ВВП в Україні

31 Липня , 2024  

Інвестиційно-банківська компанія Capital Times (Київ) переглянула свій макропрогноз на 2024-2025 рр., погіршивши очікування зростання економіки на 2,0 відсоткових пункти (в.п.) – до 3,1% та інфляції на 2,6 в.п. – до 9,0%.

«Ми припускаємо, що охолодження економіки призведе до від’ємного реального ВВП України в IV кв. 2024р і I кв. 2025р. Поліпшення прогнозу можливе за умови впровадження механізмів бюджетного стимулювання економіки, що було анонсовано представниками влади», – йдеться в прес-релізі компанії в середу.

Згідно з ним, прогнози зростання ВВП та інфляції на наступний рік також погіршено на 1,3 п.п. – до 2,9% і 7,0% відповідно.

Зазначається, що аналітики Capital Times фіксують ознаки сповільнення економіки і пов’язують їх із меншим потоком зовнішньої фінансової допомоги, а також внутрішніми мобілізаційними процесами. Серед інших причин було названо проблеми із забезпеченням електроенергією, посилення торгового і бюджетного дефіциту.

Оцінку номінального ВВП було знижено на цей рік на 2,2% – до $188,3 млрд, а на наступний – на 1,8%, до $205,7 млрд.

У компанії зазначили, що хоча інфляція досягла мінімальних значень у II кв. 2024 року, у червні було зафіксовано різке прискорення споживчої та промислової інфляції через підвищення цін на електроенергію.

«У довоєнні роки бізнес поступово перекладав витрати на комунальні платежі на споживача, однак у воєнний час ресурсу для покриття додаткових витрат у бізнесу недостатньо. Тому бізнес одразу закладає в ціни зростання собівартості», – пояснили аналітики.

Згідно з оновленим прогнозом, Capital Times погіршив очікування середнього офіційного курсу на цей рік до 40,5 грн/$1 з 39 грн/$1 у попередньому прогнозі, а на кінець року – до 42,5 грн/$1 з прогнозованих раніше 41 грн/$1. Також аналітики більш песимістично оцінюють можливу траєкторію гривні 2025 року: середньорічний офіційний курс прогнозується на рівні 43,7 грн/$1, а на кінець року – 45,2 грн/$1, тоді як раніше вони очікували середній курс 2025 року на рівні 42 грн/$1.

«Накопичення структурних проблем із фінансуванням бюджету та зменшенням фінансової підтримки від партнерів зумовлюють поступову девальвацію української гривні протягом 2024 року. Девальваційний тренд дуже сильний, і ми припускаємо слабкість гривні в II півріччі цього року», – йдеться в релізі.

Водночас аналітики поліпшили прогноз щодо золотовалютних резервів України на цей рік із $38 млрд до $41,5 млрд, погіршивши його на наступний рік із $42 млрд до $40 млрд.

Позитивним моментом оновленого макропрогнозу є поступове звуження від’ємного сальдо торгового балансу з $37,7 млрд торік до $36,8 млрд цьогоріч і $35,4 млрд наступного року.

Аналітики вважають, що узгодження плану реструктуризації зовнішнього боргу, домовленості з європейськими партнерами за програмою Ukraine Facility, реалізація механізму Extraordinary Revenue Acceleration Loans надання Україні $50 млрд, забезпеченого майбутніми доходами від заморожених активів РФ, а також всебічна підтримка МВФ – фактори, що дадуть змогу зменшити залежність України від допомоги США в наступні роки, нівелюючи ризики результатів виборів у Штатах.

«На фронті без суттєвих змін, незважаючи на відчутне перевищення сил ворога. У II півріччі припускаємо більше позитивних новин для України, зокрема, прогресу у звільненні територій. Однак базовим сценарієм завершення війни бачимо 2027-2028 рр.», – резюмували в Capital Times.

Capital Times, ВВП, Україна