Business news from Ukraine

USAID “AGRI-Україна” залучило на підтримку українських аграріїв $860 млн

31 Липня , 2024  

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках ініціативи стійкості сільського господарства в Україні (AGRI-Україна) за два роки залучило понад $510 млн від приватного сектору та міжнародних донорів на підтримку українських агровиробників, ще $350 млн у цю програму вклав уряд США, повідомили в донорській організації.
“AGRI-Україна”, заснована в липні 2022 року, вже допомогла понад 14 тис. українських аграріїв, що становить 32% зареєстрованих у країні агровиробників, отримати необхідні ресурси, як-от насіння, добрива, засоби захисту рослин, доступ до складських приміщень і фінансових ресурсів. Це дало змогу зібрати врожаї та забезпечити додатковий дохід на понад $90 млн завдяки збільшенню виробництва кукурудзи та соняшнику на 430 тис. тонн”, – наголошується в повідомленні.
Коли Росія намагалася заблокувати експорт української агропродукції через чорноморські порти, “AGRI-Україна” сприяла підготовці альтернативних експортних маршрутів, зокрема через порти на річці Дунай та пункти перетину сухопутних кордонів.
Завдяки цим заходам було експортовано 62 млн тонн агропродукції, що принесло українській економіці понад $17 млрд, констатували в USAID.
За інформацією донорської організації, внески в $510 млн, надані приватним сектором і міжнародними донорами, втричі перевищили первісний цільовий показник, встановлений USAID.
“AGRI-Україна” 2023 року розширила коло своїх партнерів – ними стали 26 українських агрокомпаній, американська компанія з виробництва насіння Gowan Seed, міжнародні фінансові інститути, такі як Європейський банк реконструкції та розвитку, а також уряди Республіки Корея та Японії.
“USAID і його партнери й надалі твердо налаштовані на підтримку аграрного сектору України та експорту української агропродукції, що допоможе пом’якшити загальносвітову продовольчу кризу, яка поглиблюється внаслідок війни, розв’язаної Росією”, – запевнили в донорській організації.

, ,