Business news from Ukraine

«Об’єднана гірничо-хімічна компанія» отримала 61,6 млн прибутку

1 Серпня , 2024  

ПрАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК), в управління якого передано Вільногірський гірничо-металургійний комбінат (ВГМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ІГЗК, Житомирська обл.), за підсумками січня-червня 2024 року отримало чистий прибуток у розмірі 61,6 млн грн.
Як написав тимчасово виконуючий обов’язки голови правління ОГХК Єгор Перелигін у Facebook, EBITDA у цей період становила 139,8 млн грн.
При цьому реалізація готової продукції за грошовим показником зросла на 39,1%. Реалізовано основних концентратів майже на 70 тис. тонн, що на 20 тис. тонн перевищує показники за аналогічний період минулого року. Податків сплачено 211 млн грн.
«Розпочали друге півріччя дуже активно й енергійно. Можу сказати, що, незважаючи на всі проблеми, Вільногірський ГМК має нормальну перспективу роботи до 2030 року. Запасів вистачить для економічно доцільного функціонування комбінату», – зазначив СЕО.
Щодо подальшого розвитку подій після 2030 року існує кілька варіантів і сценаріїв, і ОГХК над ними працює, додав глава компанії. Він уточнив, що гірничі роботи на Іршанському ГЗК повністю відновлені в другому півріччі 2024 року, два кар’єри працюють стабільно. Також СОЕ повідомив, що паспортна потужність ІГЗК становить 2,5 млн куб. м видобутку.
«Маючи розуміння наших балансових запасів, ми бачимо як мінімум 15 років перспективи на потужностях 180-200 тис. тонн на рік (після всіх реконструкцій, це реальна паспортна потужність саме «доведення», тобто чистової продукції). Також не забувайте, що у нас ще є «Селищанська» ділянка і позабалансова ресурсна база», – пояснив т.в.о. голови правління.
«Я скажу прямо: у нас є нормальне розуміння майбутнього відпрацювання всієї Іршанської ресурсної бази в часовому горизонті 27 років на Іршанському ГЗК (а скоріше, і ще більше!!!). Спокійно рухаємося вперед», – резюмував СЕО.
Як повідомлялося, ОГХК у першому кварталі 2024 року отримала 30 млн грн чистого прибутку, тоді як в аналогічному періоді минулого року був збиток.
ДП «ОГХК» розпочало фактичну діяльність із серпня 2014 року після передачі йому в управління рішенням Кабінету міністрів майнових комплексів Вільногірського гірничо-металургійного комбінату та Іршанського гірничо-збагачувального комбінату ГЗК. 8 грудня 2016 року ДП було перетворено на ПАТ «ОГХК», 26 грудня 2018 року – з ПАТ на ПрАТ.
ОГХК раніше реалізовувало продукцію більш ніж у 30 країн світу. Основними ринками збуту були ЄС, Китай, Туреччина, а також США і країни Африки.
Україна в системі «Прозорро.Продажі» призначила продаж на аукціоні 100%-го пакета акцій ОГХК на 9 жовтня 2024 року. Стартова ціна продажу – 3 млрд 899,358 млн грн.

,