Business news from Ukraine

Експортери України отримуватимуть ліцензії в електронній формі

1 Серпня , 2024  

Міністерство економіки в рамках реформи з дерегуляції внесло зміни до наказу «Про порядок ліцензування експорту товарів», згідно з якими українські експортери отримуватимуть ліцензії в електронній формі, повідомила пресслужба міністерства.

«Робота над цифровізацією послуг, що надаються державою бізнесу, одна з ключових складових дерегуляції. Наразі ми повністю переводимо отримання ліцензій експортерами в електронний формат. І працюємо над аналогічним спрощенням процедури для імпортерів. Крім того, спрощуємо сам процес отримання дозвільних документів, зменшуючи необхідну кількість документів для подачі на ліцензію», – зазначила перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Згідно зі зміненим наказом, підприємці зможуть надавати документи та отримувати ліцензії в електронній формі, водночас вони можуть за бажання подавати документи в паперовому вигляді.

Крім того, скорочується перелік документів, які необхідно надати для отримання ліцензії. Змінами до наказу оновлено також форму заявки на видачу ліцензії, форму ліцензії, інструкції про їх заповнення та положення про порядок ліцензування.

Для отримання ліцензій на експорт товарів з України підприємцям, які обрали електронну форму подачі документів, необхідно перейти до розділу «Зовнішньоекономічна діяльність» на Єдиному державному веб-порталі електронних послуг за посиланням https://my.gov.ua/info/service/2817 /details.

Підприємець у своєму електронному кабінеті має подати в електронному вигляді пакет необхідних документів. Після їх розгляду у встановлені строки та в разі прийняття позитивного рішення ліцензія в електронному вигляді з’явиться в кабінеті заявника.

Якщо людина подає документи в паперовій формі та хоче отримати відповідь на електронну пошту, то на етапі подання документів потрібно повідомити адресу пошти одержувача та вказати, що хоче отримати відповідь саме в такий спосіб.

У Мінекономіки зазначили, що під час дії воєнного стану видача ліцензій на експорт та імпорт товарів відбувається безоплатно. Отже, лист-звернення щодо оформлення ліцензії не потребує додавання гарантії сплати державного збору за її видачу та завантажити пакет документів.

Міжвідомча робоча група з питань прискореного перегляду інструментів державного регулювання господарської діяльності вже переглянула понад 1300 регуляторних інструментів для бізнесу, з них 456 рекомендовано скасувати, 584 – спростити, нагадали в міністерстві.

Джерело: https://interfax.com.ua/

,