Business news from Ukraine

Правоохоронці звинуватили КП “Київтеплоенерго” у низці зловживань

3 Серпня , 2024  

Правоохоронці звинувачують комунальне підприємство “Київтеплоенерго” (КТЕ) у завищенні цін на обладнання, яке було передано компанії як гуманітарну допомогу на безоплатній основі.

“Київтеплоенерго” обурене звинуваченнями правоохоронних органів щодо завищення цін на обладнання, необхідне для капітального ремонту на одній із ТЕЦ. Звертаємо увагу, що зазначене обладнання отримано підприємством як гуманітарна допомога, тому незрозуміло, про яке завищення цін і в рамках якої закупівлі може йтися”, – повідомила компанія в Телеграм-каналі в п’ятницю.

КТЕ також підтвердило, що як замовник, здійснює всі закупівлі у відкритій державній системі Prozorro, яка забезпечує вільний доступ для всіх охочих учасників на рівних умовах і визначає переможця автоматично. Замовник при цьому не впливає на вартість обладнання чи робіт.

“Не дивлячись на це, Головне управління Національної поліції в Києві в рамках кримінального провадження продовжує чергові обшуки на території стратегічних енергетичних об’єктів, де наразі тривають масштабні роботи з відновлення та підготовки до опалювального сезону”, – підкреслили в компанії.

Як нагадали в КТЕ, компанія вже неодноразово заявляла про системний тиск з боку правоохоронних органів, що вже призводив до загрози зупинки підприємства та зриву закупівель критично необхідних для його роботи товарів і послуг.

“Дії правоохоронців уже призвели до того, що тільки з початку 2024 року не відбулося понад 220 оголошених “Київтеплоенерго” тендерів. Частина з яких – у зв’язку з відмовою контрагентів брати участь у торгах, побоюючись стати фігурантами надуманих кримінальних справ”, – зазначили в КТЕ.

У компанії водночас закликали правоохоронців під час розслідування діяти відповідно до закону й умов воєнного стану та не допустити перебоїв у роботі об’єктів критичної інфраструктури.