Business news from Ukraine

«Харківобленерго» побудувало 25 км сучасних повітряних ліній цього року

14 Серпня , 2024  

АТ «Харківобленерго» в умовах бойових дій у регіоні реалізує ключові завдання інвестиційної програми у вигляді нового будівництва, технічного переоснащення та реконструкції електричних мереж і обладнання.

«З початку року вже побудовано близько 25 км сучасних повітряних ліній, замінено 1134 опори, встановлено 5 нових електропідстанцій», – повідомила прес-служба компанії в середу.

Зокрема, у кількох населених пунктах Харківського та Чугуївського районів області замінюють повітряні лінії електропередачі (ПЛ), встановлюють нові сучасні електроопори, трансформаторні підстанції (ТП). При цьому заміна ПЛ передбачає прокладання ізольованого самоутримувального проводу замість неізольованого, що дає змогу зменшити кількість аварійних відключень, знизити експлуатаційні витрати на ремонт, експлуатацію та ліквідацію наслідків стихії, а також усунути витрати на підрізування дерев.

«Ключовою метою всіх цих заходів є поліпшення якості надання послуг споживачам і підвищення рівня надійності електропостачання SAIDI (індекс середньої тривалості довгих перерв в електропостачанні) і SAIFI (індекс середньої частоти довгих перерв в електропостачанні)», – зазначило “Харківобленерго”.

За даними оператора системи розподілу (ОСР), у населеному пункті (н.п.) Шелудьківка Чугуївського району завершено реконструкцію 5,4 км ПЛ 0,4 кВ і 10 кВ із заміною 238 опор і встановлено нову розвантажувальну ТП 160 кВА. У н.п. Соколове реконструйовано 5,37 км ПЛ 0,4 кВ і 10 кВ та замінено 287 опор.

У Харківському районі, який останній місяць перебував під постійними обстрілами російських КАБів, у н.п. Пересічне завершено будівництво 14 км ПЛ 04 кВ і 10 кВ із заміною 609 опор і встановлено дві нові ТП 250 кВА. За розрахунками експертів, економічний ефект від модернізації становитиме 4,3 млн грн на рік.

«Поточний стан мереж та їхня пропускна спроможність впливає на якісне та надійне електропостачання споживачів. Тому дієвими заходами є заміна повітряних ліній на сучасні, що передбачає, зокрема, збільшення пропускної спроможності дротів та облаштування нових комплектних і розвантажувальних підстанцій», – пояснив в.о. генерального директора “Харківобленерго” В’ячеслав Кравцов, якого цитує пресслужба.

За його словами, насамперед, до інвестпрограми увійшли ті проєкти реконструкцій ПЛ і підстанцій, термін експлуатації за якими становив понад 40 років, а за деякими об’єктами сягав 70 років.