Business news from Ukraine

CRH Ukraine B.V. (Нідерланди) повідомила про намір придбати 99,9775% частку в статутному капіталі ПрАТ «Дікерогофф Цемент Україна»

14 Серпня , 2024  

Компанія CRH Ukraine B.V. (Нідерланди) повідомила про намір придбати 99,9775% частку в статутному капіталі ПрАТ «Дікерогофф Цемент Україна», що володіє двома цементними заводами в Рівненській і Миколаївській областях.

Відповідне повідомлення підприємство розмістило в системі розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) 12 серпня.

Зазначається, що CRH Ukraine B.V. має намір придбати 158 млн 311 тис. 865 шт. простих іменних акцій, що становить 99,9775% статутного капіталу ПрАТ. При цьому CRH та її афілійовані особи не володіють акціями «Дікергофф Цемент Україна» станом на дату повідомлення.

Як повідомлялося, в липні 2024 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив групі CRH придбати активи «Дікергофф Цемент Україна». Водночас умовою концентрації є передача 25-28% акцій ПрАТ із правом вето незалежному інвестору протягом дев’яти місяців із моменту здійснення купівлі.

Очікується, що таким інвестором стане Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), оскільки в грудні 2023 року CRH підписала мандатний лист із ним щодо спільного придбання активів італійської компанії Buzzi в Україні.

Крім того, CRH буде зобов’язана регулярно протягом п’яти років звітувати АМКУ, зокрема про обсяги виробництва продукції та відпускні ціни на внутрішньому ринку.

Як повідомлялося, у червні 2023 року італійський виробник цементу Buzzi, внесений Національним агентством з питань запобігання корупції до переліку міжнародних спонсорів війни, через дочірню компанію Dyckerhoff GmbH досяг угоди про продаж частини свого бізнесу у Східній Європі ірландській групі CRH, включно з українськими активами у вигляді двох цементних заводів – «Волинь-цемент» (Здолбунів Рівненської обл.) і «Південь-цемент» (смт Вільшанське Миколаївської обл.).

АМКУ розглядав заяву CRH про концентрацію з вересня 2023 року.

CRH працює в Україні з 1999 року. З листопада 2021 року його цементні підприємства в Україні ведуть діяльність під брендом Cemark: АТ «Подільський цемент» (Хмельницька обл.), ТОВ «Цемент» (м. Одеса) і ПрАТ «Миколаївцемент» (Львівська обл.).

Окремий напрямок бізнесу CRH в Україні – виробництво бетону та залізобетонних виробів. Білоцерківський завод ЗБК PoliBeton Energo є спеціалізованим підприємством, що виробляє опори для ліній електропередачі. Бетонний вузол PoliBeton на півночі Одеси увійшов до CRH 2020 року.

З 1999 року компанія інвестувала близько $500 млн в Україну. Зокрема, від початку повномасштабного вторгнення CRH вклала $80 млн, зокрема $34 млн у будівництво цементного терміналу в Київській області.

CRH є провідним виробником будівельних матеріалів у світі. На 3200 підприємствах компанії у 28 країнах зайнято близько 71 тис. осіб. Це найбільший виробник будівельних матеріалів у Північній Америці та Європі. Компанія також представлена в Азії. Американські депозитарні акції CRH котируються на Нью-Йоркській фондовій біржі.

 

,