Business news from Ukraine

Понад 65% придбань житла на первинному ринку здійснюється за допомогою розтермінування

16 Серпня , 2024  

Понад 65% від усіх продажів житла на первинному ринку здійснюється за допомогою програм розтермінування, близько 30% – придбання за повну вартість і від 5% за допомогою іпотеки – державної програми “єОселя” та спільних іпотечних програм банків і девелоперів.
Про це заявила Маріанна Бігунець, директорка з продажів Будівельної компанії GAZDA.
За даними експертки, до початку повномасштабного вторгнення співвідношення придбань житла за різних фінансових механізмів було таким: програми розтермінування складали до 35-40% від загальної кількості продажів, за повну вартість оселі зафіксовано понад 50% продажів, частка іпотеки складала 10-15%.
Вона вважає, що зростання частки придбань житла за програмами на виплат прямо пов’язана з кількома чинниками.
“На тлі економічної “непевності” та інфляційних процесів, які також зачіпають первинний ринок житла, адже за підсумками 2024 року порівняно з 2023 роком вартість житла може зрости на 30%, громадянин має змогу, по-перше, придбати житло за мінімального першого внеску (від 10% до 30% вартості квартири чи, приміром, таунхаусу) та з фіксацією ціни, що убереже його заощадження від знецінення. А по-друге, його щомісячні витрати на обслуговування розтермінування залежно від вартості житла та суми першого внеску не перевищать 36-55 тис. грн”, — аргументує фахівчиня.
Вона розповіла, що станом на серпень найбільш розповсюдженими є програми розтермінування терміном на 3 роки з початковим внеском від 10% до 30% з фіксацією ціни. Найчастіше за допомогою програм на виплат купують 1,2-кімнатні квартири площею від 40 м2 до 60 м 2 та смартквартири площею до 30 м2. При цьому поволі повертається тенденція до вкладання коштів на ранніх етапах будівництва, коли ціна для покупця в середньому на 35% менша, ніж на стадії введення будинку в експлуатацію.
Маріанна Бігунець навела приклад програми безвідсоткового розтермінування за першого внеску 30% вартості оселі й терміном до 3 років. Так, за 2-кімнатну квартиру площею 60 м2 середньою вартістю від 2 млн до 3 млн грн покупець заплатить перший внесок у розмірі від 700 тис. до 1 млн грн, а щомісячні платежі можуть скласти від 36 тис. грн до 55 тис. грн.
Як твердить фахівчиня, наразі “найдорожчими” містами за рівнем цін на первинному ринку є Київ, Львів, Ужгород і Одеса. У цих містах середня вартість м2 залежно від стадії будівництва, класу об’єкта, площі квартири варіюється від 42 тис. грн до 47 тис. грн. Вона переконана, що саме рівень цін вимагає від забудовника шукати та впроваджувати механізми, які б, з одного боку дали змогу громадянам стати власниками нового житла, а з іншого — не зупиняти будівництво.

“В умовах зростання вартості житла програми розтермінування і ціна мають бути співмірні та під силу покупцеві. Саме тому ми констатуємо повільне повернення “довоєнної” тенденції — інвестування громадян на ранніх етапах будівництва, адже на таких стадіях ціна є найнижчою. Звісно, поки це розповсюджується переважно на безпечні та найбільш комфортні на життя регіони, такі як Львів, Чернівці, Ужгород, Київ тощо. Важливим є те, що ця тенденція можлива лише в об’єктах найбільш надійних компаній, які не лише не зупиняють будівництво, а ще об’єкти яких акредитовані державною іпотечною програмою “єОселя” та діють спеціальні кредитні програми з комерційними банками”, — зауважила вона.
Будівельна компанія GAZDA була створена у 2007 році. За цей час портфель компанії налічує 13 проєктів житлового будівництва: введено в експлуатацію понад 1500 квартир. Загальна площа зданої в експлуатацію нерухомості більш як 150 тис. м². Наразі триває будівництво 3 проєктів в м. Ужгород: ЖК ParkLand, ЖК Grand Hills та нова черга Котеджного містечка Sherwood. У GAZDA немає жодного об’єкта незавершеного будівництва.
Компанія спеціалізується на будівництві багатоквартирних середньоповерхових житлових будинків (5-9 поверхів), таунхаусів комфорт-класу, котеджних містечок комфорт- та преміумкласу. Площа квартир від 25 м² до 160 м². Площа таунхаусів – від 122 м² до 238 м².

За 2023 рік GAZDA здала в експлуатацію 22 тис. м². З них: ЖК ParkLand — 12 тис. м²; таунхауси “Джерельна” — 1 тис. м², КМ Sherwood — 9,8 тис. м².
GAZDA пропонує різноманітні варіанти квартир у своїх комплексах: з чорновим оздобленням та індивідуальною розводкою комунікацій, або з готовим ремонтом від забудовника. Окрім цього, компанія має власну студію дизайну MG Design Studio, яка виконує ремонт від забудовника та заощаджує ваш час та кошти. Близько 5% квартир пропонується з готовим дизайнерським ремонтом, включно з побутовою технікою, меблями та текстилем.
Компанія є учасником державної пільгової іпотечної програми “єОселя” (до участі в програмі акредитовано ЖК ParkLand та КМ Sherwood (наявна черга).

, ,