Business news from Ukraine

Банк “Глобус” видав перший енергокредит для ОСББ

23 Серпня , 2024  

Банк “Глобус” видав перший кредит на придбання та встановлення сонячних електростанцій у багатоквартирних будинках потужністю 30 кВт-год за програмою “5-7-9”, повідомляє пресслужба банку.
Позичальником є ОСББ “ЖК “Грінвуд”” (Львівська обл., смт Брюховичі), що обслуговує два багатоквартирні будинки на 50 квартир. Сума кредиту становила 1,23 млн грн, а термін погашення 3 роки, при цьому кредит беззаставний і без початкового внеску.
Згідно з умовами програми “5-7-9” для ОСББ компенсаційна ставка наданої позики становить 7% на перший рік погашення. Надалі розмір ставки залежатиме від базової процентної ставки (українського індексу ставок за депозитами фізичних осіб), але не перевищуватиме 20% річних.
Перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко повідомила, що завдяки розширенню програми “Доступні кредити 5-7-9%”, ОСББ та ЖБК можуть подати заявку до одного з 46 уповноважених банків і отримати кредит до 5 млн грн строком до 5 років під 7% річних.
“Від початку літа двадцять українських банків за всіма програмами, як державними, так і приватними, погодили (для ОСББ і ЖБК) кредитів на суму 4,3 млрд грн”, – сказала вона.
Як повідомила голова ОСББ “ЖК “Грінвуд”” Олена Пастернак, комплекс також є учасником програми “ГрінДІМ”, що гарантує відшкодування витрат на СЕС до 70% на обладнання. А також ОСББ отримає компенсацію 30% від суми кредиту в рамках Програми відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження, реконструкції та модернізації багатоквартирних будинків у місті Львові на 2015-2025 рр.
На думку голови правління банку “Глобус” Сергія Мамедова, для тих ОСББ, які не є учасниками програми “ГрінДІМ” або компенсаторних програм від місцевих органів влади, кредит на придбання та встановлення автономних сонячних електростанцій теж є вигідною інвестицією, адже окупність витрат на СЕС може становити до чотирьох років.
Так, наприклад, за ставками 7% на перший рік кредиту та теоретично максимальних ставок на 2-3 роки сплати кредиту (до 20% річних) загальна сума позики для встановлення СЕС потужністю 30 кВт-год. для стандартного багатоквартирного будинку на 100 квартир становитиме близько 1,8 млн. грн. Тобто фінансове навантаження за встановлення СЕС на кожну квартиру дорівнюватиме 18 тис. грн, а це всього 500 грн на місяць. З урахуванням липневого зростання тарифів середня сума витрат з однієї квартири на е/е з урахуванням встановлення СЕС становитиме до 2 тис. грн. на місяць.
“Енергокредити для ОСББ можуть стати справжнім мейнстримом, адже це шлях до повної енергонезалежності. Крім того, висока окупність спонукатиме ОСББ до активнішої участі в програмах енергокредитування”, – підсумував Мамедов.
Банк “Глобус” зареєстрований у 2007 році. За даними НБУ, на 11 квітня 2023 року акціонерами банку були Олена Сильнягіна (100%), Дмитро Полковський (16,198866%), Євген Варягін (9,899307%), Сергій Мамедов (9,899307%), Андрій Пінчук (9,899307%) і Тарас Лісовий (3,599748%), які володіють статутним капіталом опосередковано.
Згідно з даними Нацбанку України на 1 травня 2024 року, за розміром загальних активів “Глобус” посідав 26-те місце (9,4 млрд грн) серед 60 банків, що діяли в країні. Станом на квітень 2024 року. Регіональна мережа налічує 31 відділення.

, , ,