Business news from Ukraine

Помічник Байдена відвідає Китай для посилення стратегії США

27 Серпня , 2024  

Радник з національної безпеки Джейк Салліван підніматиме гострі питання, такі як Тайвань і Росія, оскільки до вступу на посаду нової адміністрації залишилися лічені місяці.
Зробивши ще один потужний поштовх до співпраці з Китаєм в останні місяці роботи адміністрації Байдена, Джейк Салліван прибув у вівторок до Пекіна для переговорів, спрямованих на те, щоб показати, що Сполучені Штати і Китай можуть впоратися зі своїми розбіжностями.
Радник з національної безпеки США розпочав свою п’яту зустріч менш ніж за 18 місяців з головним зовнішньополітичним чиновником Китаю Ван І, оскільки адміністрація Байдена прагне зміцнити свою стратегію щодо Китаю, незважаючи на невизначеність щодо майбутнього американської зовнішньої політики.
Їм є про що поговорити, але, ймовірно, мало про що вони дійдуть згоди.
Пан Салліван планує обговорити співпрацю з Китаєм щодо обмеження розповсюдження фентанілу та розширення військових контактів на високому рівні. Він також підкреслить позицію США щодо Тайваню і занепокоєння з приводу підтримки Китаєм Росії.
Китай заявив, що під час переговорів висуне свої заперечення, зокрема щодо підтримки Тайваню, острівної демократії, на яку претендує Пекін, і контролю США над експортом технологій до Китаю.
Пекін хоче, щоб Сполучені Штати послабили свій тиск на Китай, в надії, що це задасть тон для більш гладких відносин з наступною адміністрацією США, кажуть аналітики.
«Пріоритетом Китаю є збереження стабільності китайсько-американських відносин в останні кілька місяців президентства Байдена», – сказав Чжао Мінхао, експерт з питань американо-китайських відносин в Університеті Фудань в Шанхаї.
Перспектива потенційної зустрічі між президентом Байденом і лідером Китаю Сі Цзіньпіном до закінчення терміну пана Байдена, ймовірно, з’явиться ще до того, як закінчиться його президентський термін. (Було незрозуміло, чи зустрінеться пан Салліван з паном Сі під час свого триденного візиту).
Ось деякі з питань, які, як очікується, порушать пан Салліван і пан Ван:

Тайвань і Україна
Мабуть, найбільшими гарячими точками у відносинах між Китаєм і США є війна Росії в Україні та зростаюча агресія Китаю щодо Тайваню.
Пан Салліван, ймовірно, закликатиме Китай зменшити підтримку Росії, яка, на думку США і НАТО, допомагає підтримувати військові зусилля Росії, що тривають вже третій рік. Китай купує величезні обсяги російської нафти і постачає Росії технології подвійного призначення, які можуть бути застосовані на полі бою, кажуть американські чиновники.
Пекін навряд чи відвернеться від Москви, свого єдиного потужного партнера у протистоянні зі Сполученими Штатами.
Китайські чиновники намагатимуться критикувати підтримку США Тайваню, який пан Сі погрожував забрати силою, якщо це буде необхідно. Пекін звинувачує Вашингтон у просуванні «незалежності Тайваню», постачаючи острову зброю і дозволяючи обміни між американськими і тайванськими чиновниками.
У недільній заяві Китай заявив, що Сполученим Штатам необхідно зробити більше для відновлення відносин. «Сполучені Штати продовжують стримувати і придушувати Китай», – йдеться в заяві міністерства закордонних справ. Відносини, йдеться в заяві, «все ще перебувають на критично важливому етапі стабілізації».
Тайвань був «першою і головною червоною лінією, яку не можна перетинати», – йдеться в заяві.

Контроль над технологіями
Пан Салліван виступає за експортний контроль адміністрації Байдена, покликаний запобігти потраплянню до рук Китаю передових американських напівпровідників або мікрочіпів, які можуть бути використані для розробки зброї або обчислювальних потужностей, що можуть загрожувати національній безпеці США.
Це розчарувало Китай, який намагається наздогнати Сполучені Штати в розробці передових мікросхем, незважаючи на те, що інвестує мільярди доларів у дослідження. Пекін заявляє, що експортний контроль спрямований на те, щоб зупинити законний розвиток Китаю.
Обмеження, які вперше були введені в жовтні 2022 року, мали далекосяжні наслідки, змусивши країни перенести або розглянути можливість перенесення частини виробництва напівпровідників з Азії назад до Північної Америки та Європи.
Наразі незрозуміло, якими будуть довгострокові наслідки американського експортного контролю. Китай скористався обмеженнями, щоб подвоїти зусилля, спрямовані на те, щоб стати більш технологічно самодостатнім. Брокери також використовують довірених осіб для контрабанди заборонених чіпів до Китаю.

Чи зустрінуться Сі і Байден знову?
Візит пана Саллівана може закласти основу для останнього саміту між Сі і Байденом. Обговорення між паном Салліваном і паном Ваном були ключовими для організації зустрічі в листопаді минулого року.
Незважаючи на те, що Байден перебуватиме на посаді лише один термін, який був перерваний пандемією Covid, він може стати першим президентом, який не відвідав Китай з часів президента Картера.
Пан Байден вже відвідував Китай раніше, коли був віце-президентом у 2011 році, і ця поїздка запам’яталася йому тим, що він зупинився в місцевому пекінському ресторані, щоб поїсти локшини і пельменів. Якщо державний візит неможливий, пан Сі і пан Байден потенційно можуть зустрітися на саміті АТЕС у Перу в листопаді.
Звичайно, Китай може бути не зацікавлений у президентстві «кульгавої качки» Байдена і може зосередитися на тому, як найкраще підійти до наступної адміністрації. У статті, опублікованій цього місяця в журналі Foreign Affairs, китайські дослідники міжнародних відносин Ван Цзісі, Ху Ран і Чжао Цзяньвей зазначають, що Пекін не бачить великої різниці між адміністрацією Трампа і адміністрацією Гарріса; обидві вони будуть керуватися внутрішнім тиском, який вимагатиме жорсткості щодо Китаю.
«Пекін готується до результатів виборів у США з великою обережністю і обмеженою надією», – пишуть вони.

Джерело: https://www.nytimes.com/2024/08/27/world/asia/sullivan-biden-china-xi.html