Business news from Ukraine

“АМКР” зекономив понад 200 млн грн завдяки модернізації освітлення

30 Серпня , 2024  

Криворізький гірничо-металургійний комбінат ПАТ “ArcelorMittal Кривий Ріг” (АМКР) в рамках реалізації програми з модернізації систем освітлення в період з травня 2020 року до липня 2024рр заощадив понад 200 млн грн.
Згідно з інформацією компанії в корпоративному виданні “Металург”, реалізація програми триває досі.
При цьому уточнено, що програма дала змогу значно поліпшити освітлення в основних приміщеннях десяти цехів.
Як повідомив начальник відділу енергоменеджменту Олександр Єфремов, з усіх енергоресурсів, що закуповуються, найбільше коштів підприємство витрачає на природний газ та електроенергію, ціни на які різко зросли. І зазначив, що е/е витрачається не лише на роботу виробничого обладнання, а й на освітлення цехових корпусів та інших приміщень. Для освітлення численних будівель і споруд використовуються тисячі різноманітних освітлювачів із різними типами ламп. Серед них застарілі неефективні та неекономні лампи розжарювання, натрієві лампи та інші.
“Сучасні досягнення в цьому напрямі довели, що світлодіодні освітлювачі працюють у рази потужніші й економніші: 10-ватна лампа-економка дає стільки ж світла, скільки 100-ватна лампа розжарювання. А ще в багатьох цехових будівлях і спорудах рівень освітлення – від 30 до 70 люкс, тоді як норми вимагають не менше 200. Тож потреба у змінах назріла”, – пояснив Єфремов.
За його словами, модернізація потребує значних коштів, тому фахівці вирішили застосувати енергосервісні контракти – коли підрядна енергокомпанія замінює систему освітлення власним коштом, а потім отримує гроші від економії е/е разом із підприємством.
“Якість наданих українськими енергетиками послуг та обладнання виявилися на дуже високому рівні. Пілотний проєкт програми розпочався наприкінці 2020 року в прокатному цеху №3. Модернізація завершилася в травні 2021 року. Ми виконали заміри й отримали щонайменше 200 люкс, а перші місяці використання нового освітлення показали надійність та економію, на яку ми розраховували. Наступними учасниками програми стали перша рудо-збагачувальна та дробильна фабрики гірничого департаменту. Ми отримали чималу економію”, – констатував начальник відділу.
Програма продовжилася і після повномасштабного вторгнення. Нове потужне економне світло отримали основні корпуси низки цехів, а також РОФ-2, СПЦ-1, конвертерного цеху, блюмінгу та інших цехів. У деяких підрозділах модернізовано системи на додаткових об’єктах. В аглоцеху-2 впровадження триває. На черзі ще кілька цехів.
“Ми підписуємо з підрядником довгостроковий контракт, разом заміряємо і фіксуємо поточний рівень освітлення і споживання е/е. Далі наші партнери повністю змінюють обладнання – вимикачі, електропроводи, світильники з лампами. Далі щомісяця ми фіксуємо витрати е/е, вираховуємо економію порівняно з домодернізаційними витратами. У ці контрактні роки підрядник обслуговує і ремонтує обладнання”, – пояснив Єфремов.
“ArcelorMittal Кривий Ріг” – найбільший виробник сталевого прокату в Україні. Спеціалізується на випуску довгомірного прокату, зокрема, арматури і катанки.
ArcelorMittal володіє в Україні найбільшим гірничо-металургійним комбінатом “ArcelorMittal Кривий Ріг” і низкою малих компаній, зокрема, ПАТ “ArcelorMittal Берислав”.

,