Business news from Ukraine

Попри атаки та відключення, потік на в’їзд в Україну зріс перед початком навчального року

1 Вересня , 2024  

Кількість перетинів кордону України в останній тиждень літа, з 24 до 30 серпня, скоротилася на 3% – до 715 тис., проте потік на в’їзд перед початком нового навчального року навіть трохи зріс, незважаючи на масовані російські ракетно-дроновиє атаки та поновлені відключення електроенергії.
Як свідчать дані Держприкордонслужби у Facebook, кількість перетинів на в’їзд збільшилася до 371 тис. із 367 тис., тоді як кількість перетинів на виїзд упала до 344 тис. із 370 тис.
Кількість транспортних засобів, які пройшли через пункти пропуску за тиждень, зросла до 140 тис. зі 133 тис. тижнем раніше, а потік машин із гуманітарними вантажами – до 620 із 605 автомобілів.
Що стосується розподілу потоку за днями тижня, то, згідно з інформацією прикордонників, традиційно потік на виїзд більший у п’ятницю-неділю, тоді як на в’їзд – із суботи до понеділка.
Держприкордонслужба зазначає, що станом на ранок неділі найбільші черги спостерігаються на пунктах пропуску (ПП) на кордоні з Угорщиною – від 20 легкових автомобілів у «Дзвінкові» до 50 у «Косино», тоді як на традиційно найбільш завантаженому польському кордоні черга з 25 автомобілів лише на ПП «Устилуг».
Крім того, по 25 автомобілів очікують на проходження кордону на кордоні зі Словаччиною в ПП «Ужгород» і «Малий Березний».
Показники перетину кордону людьми в останній тиждень літа цього року приблизно дорівнюють торішнім: тоді за подібні сім днів в Україну в’їхало 375 тис. осіб, а виїхало 327 тис., а потік машин становив 141 тис.
Як повідомлялося, з 10 травня 2022 року відтік біженців з України, що розпочався з початком війни, змінився припливом, який тривав до 23 вересня 2022 року і становив 409 тис. осіб.
Однак із кінця вересня, можливо під впливом новин про мобілізацію в Росії та «псевдореферендуми» на окупованих територіях, а потім масованих обстрілів енергетичної інфраструктури, фіксували перевищення кількості тих, хто виїжджає, над тими, хто в’їжджає. Воно тимчасово припинилося в другій половині грудня – на початку січня на період свят, проте потім знову відновилося і сумарно з кінця вересня 2022 року до першої річниці повномасштабної війни досягло 223 тис. осіб.
За другий рік повномасштабної війни кількість перетинів кордону на виїзд з України, за даними Держприкордонслужби, перевищила кількість перетинів на в’їзд на 25 тис., тоді як із початку третього року – ще на 77 тис.
Як зазначив на початку березня минулого року заступник міністра економіки Сергій Соболєв, повернення кожних 100 тис. українців додому дає приріст ВВП у 0,5%. Мінекономіки в макропрогнозі на цей рік заклало повернення в Україну 1,5 млн осіб, тоді як у Нацбанку, навпаки, очікують відтоку з України 0,4 млн, що вдвічі більше за показник 2023 року.
Згідно з оновленими даними УВКБ ООН, кількість українських біженців у Європі станом на 19 серпня цього року оцінювали в 6,084 млн, а загалом у світі – у 6,655 млн, що відповідно на 63 тис. і 75 тис. більше, ніж двома місяцями раніше.
У самій Україні, за останніми даними ООН на квітень цього року, було 3,548 млн внутрішньо переміщених осіб (ВПО), що на 141 тис. менше, ніж на початок року.