Business news from Ukraine

Business news from Ukraine

Главу “Укренерго” Кудрицького звільнено

3 Вересня , 2024  

Главу НЕК «Укренерго» Володимира Кудрицького звільнено з посади, повідомив народний депутат Ярослав Железняк (фракція «Голос»).

Згідно з його повідомленням у Телеграм-каналі в понеділок увечері, таке рішення ухвалила наглядова рада «Укренерго» більшістю голосів – 4:2 після вимоги про звільнення, озвученої на Ставці головнокомандувача 30 серпня.
При цьому нардеп зазначив, що буде реакція міжнародних партнерів і наслідки, які спричинить це рішення.

«Думаю, віддача буде також швидка і досить болюча», – висловив думку Железняк.
Як повідомлялося, 1 вересня посол ЄС в Україні Катаріна Матернова, регіональні керівники Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Міжнародної фінансової корпорації (IFC) у листі до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля заявили про необхідність зупинити ухвалення будь-яких управлінських рішень щодо НЕК «Укренерго» до остаточного формування наглядової ради компанії, до якої шість членів замість семи.

Щодо безпосереднього звільнення автори листа наголосили: «Така подія може поставити під загрозу нашу колективну здатність підтримувати “Укренерго” та інші пріоритетні заходи життєво важливої енергетичної безпеки України».
Загалом від початку повномасштабної війни загальний обсяг залученої «Укренерго» міжнародної допомоги (кредитів і грантів) становив EUR1,5 млрд.

Мінекономіки України 23 квітня 2024 року оголосило конкурсний відбір на посаду незалежного члена НР «Укренерго», але вона досі працює з однією вакантною посадою, хоча, відповідно до статуту «Укренерго», має складатися із семи членів, зокрема чотирьох незалежних.

Наразі до складу НР «Укренерго» входять Педер Андреасен, Даніель Доббені, Роман Піонковський – незалежні члени, Юрій Токарський, Олександр Баранюк, Юрій Бойко – представники держави. Рішення про відставку голови правління ухвалюється більшістю голосів. На ринку зазначалося, що, незважаючи на бажання основного акціонера домогтися відставки Кудрицького, йому кілька разів вдавалося уникнути цього завдяки підтримці міжнародних партнерів України, а також половини наглядової ради (за даними ринку, глави наглядової ради Даніеля Доббені, а також Петера Андерсена і Юрія Бойка).

«Укренерго» – приватне акціонерне товариство, 100% акцій якого перебуває у сфері управління Міненерго.

Раніше низка ЗМІ з посиланням на джерела повідомила, що президент України Володимир Зеленський на засіданні Ставки Верховного головнокомандувача 30 серпня озвучив вимогу до керівника «Укренерго» Володимира Кудрицького написати заяву про звільнення за власним бажанням найближчим часом, однак той відмовився.

 

,