Business news from Ukraine

Business news from Ukraine

«Метінвест» побудував перший підземний госпіталь

3 Вересня , 2024  

Група «Метінвест» у рамках ініціативи «Сталевий фронт» Ріната Ахметова створила для Міністерства оборони України, в координації з Медичними силами «Схід», перший у країні підземний госпіталь для надання первинної медичної допомоги та стабілізації стану воїнів після поранення на передовій, інвестувавши в нього понад 20 млн грн, ідеться в прес-релізі групи у вівторок.

Зі свого боку Міноборони в повідомленні на своєму сайті зазначило, що госпіталь став першим у рамках масштабного проєкту, який реалізує міністерство в координації з Медичними силами «Восток», а загалом він передбачає будівництво понад двох десятків підземних стабпунктів.

Уточнюється, що перший об’єкт розташований біля лінії фронту і призначений для надання медичної допомоги українським захисникам у максимально безпечних умовах. Госпіталь побудовано на базі шести збільшених сталевих бункерів-«криївок», розроблених «Метінвестом», кожен з яких має довжину 7,6 метра і діаметр 2,5 метра. Для забезпечення функціонування об’єкта встановлено системи вентиляції, водопостачання, водовідведення та альтернативні джерела живлення.

Під час встановлення підземного госпіталю вжито додаткових заходів безпеки, зокрема, він додатково обладнаний системами РЕБ високої потужності та альтернативними джерелами живлення.

«Такі підземні стабпункти є критично важливими для збереження життів наших військових… Це перший крок у рамках масштабного проєкту, що зміцнить нашу медичну інфраструктуру і дасть змогу ще ефективніше підтримувати захисників на передовій», – наголосив міністр оборони Рустем Умеров.

«Метінвест» уточнив, що укомплектованість госпіталю відповідає рівню польових госпіталів другого ешелону (Role/Echelon 2) відповідно до стандартів НАТО, а інвестиції включали витрати не тільки на будівництво госпіталю, але й комплектацію його обладнанням.

«Медичний госпіталь на глибині багатьох метрів під землею – найамбітніший і найскладніший проєкт, який нам доводилося реалізовувати від початку повномасштабного вторгнення в рамках ініціативи «Сталевий Фронт» Ахметова», – зазначив операційний директор “Метінвесту” Олександр Мироненко.

Зазначається, що за оснащенням медобладнанням сталевий підземний госпіталь не поступається цивільним лікарням. Зокрема, «Метінвест» укомплектував госпіталь кисневими концентраторами, апаратом ШВЛ, кардіомоніторами, дефібриляторами, операційним обладнанням та освітленням, стерилізаторами, системами обігріву пацієнта, медичними меблями на загальну суму понад 7 млн грн.

«Цей підземний госпіталь – найкращий зі стабілізаційних пунктів. Він дасть змогу надавати медичну допомогу понад 100 пацієнтам на добу, рятуючи сотні життів наших героїв. Сподіваюся, що кількість таких об’єктів зростатиме», – зазначив в.о. командира Медичних сил “Восток” Роман Кузєв.

,