Business news from Ukraine

Business news from Ukraine

Шизандра або китайський лимонник – коротко про ягоду

6 Вересня , 2024  

Ягоди шизандри, або китайського лимонника, поступово завойовують визнання серед прихильників здорового харчування і фітофармакології завдяки своїм унікальним цілющим властивостям. Тренд здорового способу життя сприяє просуванню шизандри (Schisandra chinensis), відомої в Азії як Wu Wei Zi, пише EastFruit.
Цей стародавній інгредієнт традиційної китайської медицини може похвалитися цілою низкою корисних ефектів, які роблять його претендентом на звання суперфуду.
Що таке шизандра?
Шизандра – це плід ліани Schisandra chinensis, що росте в природному середовищі в північно-східних районах Китаю, Японії, Кореї та країнах Східної Європи. У країнах Азії та Європи лимонник також культивують у садах і міських скверах, де його використовують з декоративною метою і не тільки.

Ягоди цієї ліани, що нагадують грона винограду, мають насичений червоний колір і яскравий аромат. У традиційній китайській медицині ці ягоди відомі своїми адаптогенними властивостями, тобто здатністю допомагати організму адаптуватися до стресу і підвищених навантажень.
Шизандра – це дводомний альпініст, що віддає перевагу теплому клімату і родючим ґрунтам. Рослина морозостійка, але не переносить посуху. Вона може досягати 15 метрів у висоту за сприятливих умов, обвиваючись навколо стовбурів дерев. Листя лимонника має еліптичну або перевернуту яйцеподібну форму з вираженою іннервацією і гострим кінчиком. Під час розриву вони виділяють приємний лимонний аромат. Квіти рослини звисають на довгих квітконіжках і мають білий або білувато-рожевий колір. Плоди дозрівають наприкінці серпня – на початку вересня і являють собою соковиті, червоні ягоди з лимонним ароматом, зібрані в грона по 10-40 штук.
Цілющі шизандри в традиційній китайській медицині
У традиційній китайській медицині шизандра посідає особливе місце завдяки своїм унікальним властивостям, які благотворно впливають на п’ять органів – селезінку, печінку, серце, легені та нирки. Залежно від своїх смакових якостей – кислого, солодкого, гіркого, гострого та солоного – ягоди шизандри балансують різні аспекти здоров’я, допомагаючи відновити гармонію між тілом, розумом і духом.
У Китаї рослину використовують майже повністю: від кори та листя до плодів. Лимонник відомий своїми «п’ятьма ароматами»: кислим, солодким, солоним, гірким і терпким. Це робить його унікальним не тільки в кулінарії, а й у медицині. Плоди та насіння рослини використовують для виготовлення різних медикаментів і настоянок.
Корисні та лікувальні властивості ліани – заслуга її унікального складу. Речовини, які містяться в ягодах, діють на організм як тонізувальний та антиоксидантний засіб, який до того ж допомагає зміцнити його захисні сили.


У плодах лимонника високий вміст вітамінів C і E. Перший – антиоксидант, який допомагає імунітету і полегшує перебіг респіраторних інфекцій. Другий також є антиоксидантом, кардіопротектором, захищає клітинні мембрани від пошкоджень і регулює споживання клітинами кисню. З мінералів у лимоннику є кальцій, калій, цинк, залізо, магній, йод та інші. Їхній вміст не дуже великий, але основним властивостям ягоди це не шкодить.

,