Business news from Ukraine

Business news from Ukraine

Попит на будівельні матеріали в Україні у 2024 році сповільнився після істотного зростання минулого року

9 Вересня , 2024  

Попит на будівельні матеріали у 2024 році сповільнився після істотного зростання торік через низьку платоспроможність споживачів і недостатнє фінансування державних програм відновлення, зазначили в асоціації виробників будматеріалів.
«Загалом за орієнтовними обсягами перша половина 2024 року майже корелюється з показниками 2023 року, тобто дива у збільшенні попиту не сталося. Продажі конкретних товарів сьогодні безпосередньо залежать від активності дрібних приватних забудовників. Великий і справді платоспроможний державний або приватний споживач оптових обсягів існують у поодиноких екземплярах», – розповів президент Всеукраїнського союзу виробників будматеріалів Костянтин Салій агентству “Інтерфакс-Україна”.
За його словами, фізичні особи формують основний обсяг реальних продажів будматеріалів, за якими завершено оплату. Водночас програми «5-7-9», «еОселя» та «еВідновлення» стимулюють нестабільні збільшення попиту, які дають змогу утримувати показники реалізації матеріалів на рівні 27-50% довоєнного 2021 року, зазначив експерт.
«За таких умов поліпшення клімату на ринку не передбачається до кінця 2024 року», – додав Салій.
Тим часом попит на газобетон формується переважно завдяки багатоквартирному будівництву, яке підтримується програмами відновлення, повідомив директор Всеукраїнської асоціації виробників автоклавного газобетону Олег Сиротін.
«Нині попит на газобетон скоротився майже на 60% порівняно з довоєнним часом. Основний споживач нашої продукції, фізичні особи, майже не будуються. Галузь виживає здебільшого завдяки багатоквартирному будівництву, зокрема через державні програми відновлення та компенсації постраждалим особам», – зазначив він.
За словами експерта, на зростання попиту позитивно вплинуло б розширення держпрограми «еОселя» на малоповерхові проєкти невеликих девелоперів, оскільки до війни цей сектор був основним споживачем газобетону.
«Газобетон використовується в новому будівництві, тому для нас найефективнішою є державна програми «еОселя». На другому місці за ефективністю – «еВідновлення» для серйозно постраждалих об’єктів, де потрібно будувати нові стіни. Вплив цих програми, безумовно, позитивний, але хотілося б більших фінансових ресурсів під них з боку держави і банків», – пояснив Сиротін.
За даними асоціації «Укрцемент», споживання цементу в січні-червні 2024 року зросло до 3 млн тонн, що на 21,3% більше, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Водночас прогноз асоціації на залишок року стриманий.
«Найбільша проблема для виробників цементу – попит. Попит на продукцію різко впав, а отже, впали й доходи, тоді як витрати, навпаки, зростають. Прогноз щодо споживання цементу на 2024 рік досить стриманий. У нас був відчутний стрибок у 2023 році. Було вироблено 7,4 млн тонн цементу. Цього року ми пройшли складне літо в плані електроенергії. Тому, якщо цього року досягнемо 8 млн тонн, це буде дуже хороший результат», – пояснила виконавчий директор асоціації “Укрцемент” Людмила Крипка.
На попит істотно впливає обстановка на фронті, а також підтримка галузі державою, зазначила експерт. За її словами, для забезпечення стабільного розвитку ринку важлива політика субсидій і додаткових пільг з боку держави.