Business news from Ukraine

Business news from Ukraine

Фармкорпорація “Артеріум” наростила частку експорту до 20%

18 Жовтня , 2024  

Фармкорпорація “Артеріум” за підсумками дев’яти місяців 2024 року наростила частку експорту до 20% у натуральному вираженні, у грошовому вираженні зберегла на рівні 23%.
Як повідомили агентству ІФ в “Артеріумі”, за підсумками 2023 частка експортного продажу становила в натуральному вираженні 17%, у грошовому – 23%.
“2023 року «Артеріум» вийшов на довоєнний рівень прибутку експортних операцій. Порівняно з минулими роками бачимо поступове зростання експорту продукції”, – зазначили у корпорації.
При цьому в “Артеріумі” зазначають, що основна увага експортної стратегії корпорації зосереджена на розширенні діяльності в Європі, Азії та сусідніх регіонах.
“Артеріум” вже сформував портфель із близько 20 продуктів, з якими планує вийти на європейський ринок. Серед них, зокрема, засоби для лікування кардіологічних та ендокринологічних захворювань”, – зазначили у корпорації.
В “Артеріумі” нагадали, що у 2023 році корпорація зареєструвала свій перший продукт на ринку ЄС – “Хлорофіліпт розчин” у Латвії, який завдяки латвійським партнерам наразі доступний і в Польщі.
“Надалі плануємо його постачання до інших країн Балтії”, – зазначили у корпорації.
Водночас, в “Артеріумі” зазначають, що перепусткою на новий ринок завжди є сертифікат GMP регуляторного органу країни, “але деякі країни створюють бар’єри на шляху конкурентів галузі, захищаючи таким чином локальних виробників”.
“Одним із таких ринків є європейський ринок. Український фармбізнес давно чекає на так званий «безвіз для ліків». Для української фармгалузі важливо якнайшвидше домогтися визнання української GMP-сертифікації в Євросоюзі, адже сьогодні це основний бар’єр для експорту”, ​​- наголосили в корпорації.
У корпорації також зазначили, що “Артеріум” активно розглядає можливість виходу в найближчому майбутньому на африканський ринок, який є одним з ринків фармпродукції, що активно зростають, завдяки, зокрема, зростанню населення, поліпшенню економічного стану та активній підтримці від міжнародних гуманітарних організацій, які представляють фінансування та ресурси для забезпечення медпрепаратами.
Водночас на цьому ринку існує низка ризиків, серед яких, зокрема, недостатня гармонізація регуляторних систем різних країн Африки, складність доставки препаратів та внутрішні логістичні проблеми, фінансова нестабільність, затримка платежів, а також присутність на ринку значної кількості фальсифікованих препаратів.
“Корпорація шукає можливості для партнерства із місцевими дистриб’юторами та міжнародними організаціями, щоб подолати перешкоди та задовольнити зростання попиту в регіоні на фармпродукцію”, – наголосили в “Артеріумі”.
Як повідомлялося, за даними аналітичної системи Proxima Reserch, фармацевтична корпорація “Артеріум”, яка за підсумками шести місяців 2024 року наростила роздрібний продаж на 22,5% у гривневому еквіваленті, піднялася з шостої позиції за підсумками першого півріччя 2023 року на третє місце фармринку. За підсумками першого півріччя позиції частка “Артеріуму” на роздрібному фармринку становила 3,23%.

,