Business news from Ukraine

Business news from Ukraine

Підсумки Конференції з питань протимінної діяльності в Україні 2024 року (UMAC-2024) у Лозанні, Швейцарія

24 Жовтня , 2024  

I. Представництво:

  1. У конференції взяли участь представники з понад 60 країн і міжнародних організацій.
  2. Конференцію відкрили Президент Швейцарської Конфедерації Віола Амхерд та Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.
  3. Серед високопоставлених учасників UMAC 2024 були Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки Юлія Свириденко, Федеральний радник Швейцарії, керівник Федерального департаменту закордонних справ Ігнаціо Кассіс, Міністр закордонних та європейських справ Республіки Хорватія Гордан Гліч-Радман, Міністр закордонних справ Боснії та Герцеговини Ельмедін Конаковіч, Державний міністр закордонних справ Японії Йошіфумі Цуге, Заступник Генерального секретаря ООН та Заступник Адміністратора ПРООН Хаолян Сюй, Старший міністр Королівського уряду Камбоджі та Перший віце-президент Камбоджійського управління з питань протимінної діяльності та допомоги постраждалим д-р Лі Туч, Заступник Міністра закордонних справ Республіки Хорватія Лі Туч, виконуючий обов’язки помічника Державного секретаря з військово-політичних питань Державного департаменту США Стенлі Л. Браун та інші.

II. Фінансові зобов’язання:

Під час КСПМР-2024 країни-партнери оголосили про додаткові зобов’язання на гуманітарне розмінування на суму майже 70 мільйонів доларів США. З 2022 року загальний внесок партнерів у гуманітарне розмінування сягнув 1,07 мільярда доларів.

  1. Швейцарія виділила 30 мільйонів швейцарських франків на один із проєктів Швейцарського фонду протимінної діяльності (FSD), що працює в Україні. Це фінансування є частиною раніше оголошеного пакету допомоги у розмірі 100 мільйонів швейцарських франків.
  2. Люксембург виділив $13 млн на проекти з гуманітарного розмінування в Україні. Кошти будуть спрямовані на підтримку проектів, що реалізуються в рамках проекту ПРООН «Протимінна діяльність в Україні» ($10,8 млн), HALO Trust ($1,08 млн), а також через Механізм цивільного захисту ЄС ($1,08 млн).
  3. Норвегія надала додаткові $20 млн на 2025 рік, збільшивши свій загальний внесок до $70 млн.
  4. Нідерланди оголосили про виділення додаткових $10,8 млн на проєкти у 2025 році, що збільшує загальний внесок країни на гуманітарне розмінування в Україні до понад $50 млн.
  5. Канада підтвердила свій внесок у розмірі $24,5 млн на заходи з розмінування в Україні, вперше оголошений прем’єр-міністром Джастіном Трюдо в січні 2024 року. Таким чином, загальний внесок Канади становить понад 50 мільйонів доларів.
  6. Уряд Латвії виділив понад 270 000 євро на гуманітарне розмінування в Україні, які отримає HALO Trust, що проводить очищення земель у кількох регіонах, які постраждали від конфлікту.

III. Додаткові угоди:

  1. Швейцарія оголосила про передачу трьох машин для розмінування GCS-200 підрозділам Державної служби України з надзвичайних ситуацій, які займаються знешкодженням вибухонебезпечних предметів.
  2. Під час UMAC 2024 було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством економіки України та компанією Global Clearance Solutions Ukraine Ltd. щодо співпраці у сфері гуманітарного розмінування.
  3. Уряди Швейцарії та Великої Британії фінансують пілотний проєкт у Харківській області для визначення пріоритетності операцій з розмінування. Проект триватиме три місяці, а міжнародним партнерам було презентовано ширшу ініціативу, до підтримки якої запрошено Велику Британію, Швейцарію, США, Швецію, Норвегію, Іспанію, Німеччину, Данію, Канаду, Нідерланди, ООН, ЄБРР та інші країни.
  4. США оголосили про ініціативу щодо посилення потенціалу приватних операторів з гуманітарного розмінування. Вони планують оцінити потреби українських операторів, щоб посилити розуміння роботи міжнародних донорських організацій.
  5. Під час зустрічі з питань фінансування інновацій UMAC 2024 учасники домовилися створити міжнародну технічну робочу групу для розробки правових, організаційних та інших аспектів глобального механізму фінансування гуманітарного розмінування «front-loading». Механізм буде орієнтований не лише на Україну, а й на інші країни, які цього потребують, і очікується, що група запрацює до кінця 2024 року. У зустрічі взяли участь представники Великої Британії, України, Норвегії, Нідерландів, Іспанії, Франції, Швеції та Женевського міжнародного центру з гуманітарного розмінування.
  6. Підсумковий документ підписали 42 країни, взявши на себе зобов’язання підтримувати гуманітарне розмінування в Україні. У документі підкреслюється, що протимінна діяльність має залишатися на міжнародному порядку денному, а підписанти зобов’язуються мінімізувати вплив мін і залишків війни на життя людей за допомогою очищення територій і технологічних інновацій.
  7. Після зустрічі з генеральним директором HALO Trust Джеймсом Коуеном принцу Гаррі, герцогу Сассекському, було передано запрошення відвідати Україну, щоб привернути міжнародну увагу до гуманітарного розмінування.
  8. Швейцарія оголосила про проведення Третього партнерського координаційного семінару з протимінної діяльності в Україні, запланованого на 7-8 квітня 2025 року. Попередній семінар відбувся в Києві 17-18 квітня 2024 року.