Business news from Ukraine

За словами головного експерта, Україна восени може зіткнутися з одночасними епідеміями ковіда та грипу

26 Вересня , 2022  

У поточному епідсезоні Україна може зіткнутися з твіндемією (одночасними епідеміями) COVID-19 та грипу, прогнозує голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) Федір Лапій.

“Є підстави вважати, що грип цього сезону до нас повернеться, і ми зустрінемося з так званою твіндемією, тобто одночасними епідеміями COVID-19 та грипу”, – сказав він в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

Лапій пояснив, що передумовою для твіндемії зараз може стати факт заборони грипу раніше за рахунок карантинних заходів, які діяли в Україні до військового вторгнення РФ для боротьби з пандемією COVID-19.

“У минулі два роки ті заходи, які були вжиті для запобігання COVID-19: маски, карантинні заходи, дистанційне навчання тощо – дуже добре стримували і грип. Тому грипу у нас у сезоні 2020-2021 та 2021-2022 років фактично не було, але його вірус нікуди не зник. Нагромадився неімунний прошарок, який сприятиме епідемії грипу. Цілком очевидно, що зараз може бути реалізований сценарій твіндемії”, – сказав він.

Лапій зазначив, що якщо людина одночасно хворіє на ці два захворювання, це значно погіршує прогноз, а ризик смерті збільшується вдвічі.