За інформацією аналітиків EastFruit, станом на початок 2025 року, порівняно з тим самим періодом 2024 року, ціни на більшість видів овочів і фруктів на ринку України зросли. Однак були й такі позиції, за якими ціни знизилися. При цьому середній показник зростання цін на плодоовочеву продукцію несуттєво відрізнявся від річної інфляції, що говорить про стабілізацію плодоовочевого ринку.
Серед чемпіонів за темпами зростання цін 2024 року були капуста, морква та яблука. Капуста за рік подорожчала втричі і більше, у зв’язку зі зниженням обсягів виробництва і невисокою якістю продукції. Оптові ціни на моркву зросли майже в 2,6 раза і досягли 26 грн/кг ($0.61) станом на початок січня 2025 року. Яблуко подорожчало в середньому на 79% і продається зараз гуртом по 25-28 грн/кг, що теж еквівалентно приблизно 60 центам США. Яблука преміальної якості продаються значно дорожче.
«Ціни на яблуко різко зросли в усіх країнах Європи, що зумовлено значними втратами врожаю внаслідок несприятливих кліматичних умов. Ще одна причина зростання цін – високі ціни на яблучний концентрат, що підтримують високі ціни і на яблуко низької якості. Відповідно, свіжий ринок яблука втратив найдоступніший за ціною сегмент, що дало змогу наростити ціни на яблуко середньої та високої якості», – говорить Андрій Ярмак, економіст ФАО.
Аналогічною яблуку була і ситуація щодо груші, яка за рік подорожчала в середньому на 70% на ринку України.
Мандарини – це ще одна позиція, за якою відзначалося високе зростання цін. Причини ми детально розбирали в цьому матеріалі. В Україні ж ціни на ці фрукти збільшилися за рік відразу на 58%.
За іншими ключовими позиціями відзначалося таке зростання цін: перець солодкий і виноград – 20%, картопля – 30%. При цьому ціни на цибулю і тепличні помідори за рік не змінилися, а тепличні огірки подешевшали за рік у середньому на 5%. Найсуттєвіше – на 8%, знизилися оптові ціни на банани.