Україна минулого року експортувала агропродовольчої продукції на загальну суму $23,4 млрд, що на 16% менше, якщо порівнювати з 2021 роком.
Як повідомляють в аналітичному матеріалі Української асоціації аграрного експорту (УААЕ), цей показник став другим за обсягами за часів незалежності країни, незважаючи на повномасштабну війну, яку розв’язала Росія проти України в лютому 2022 року, попри тривалу повномасштабну війну, яку Росія розв’язала проти України в лютому 2022 року.
“Ключовим питанням для експортерів у 2022 році стала адаптація до забезпечення всіх необхідних процесів у повністю змінених реаліях функціонування сільгоспсектору країни. За продуктами з доданою вартістю ситуацію вдалося стабілізувати й утримати під контролем, а окремі позиції навіть продемонстрували зростання”, – уточнила асоціація в документі.
За її даними, торік збільшилася сумарна виручка від експорту м’ясної та молочної продукції, картоплі, заморожених овочів, але скоротилися доходи експортерів за переважною більшістю найменувань плодоовочевої продукції, яєць, меду, перероблених зернових і кондитерських виробів. При цьому експортні ціни на товари українського виробництва, зокрема мед і яйця, продовжили зростання.
УААЕ уточнила, що 2022 року Україна експортувала м’яса і субпродуктів на $925 млн (+9% до 2021 року), зокрема м’яса птиці на $853 млн (+19%), замороженої яловичини на $69 млн (-40%), готових і консервованих м’ясних продуктів на $21,8 млн (зростання у 2 рази), ковбас – на $2,9 млн (-58%). Важливою подією минулого року стало скорочення кількісних обсягів експортованого м’яса птиці через війну на 10%, до 413 тис. тонн.
Зі свого боку, виручка від експорту молокопродуктів сягнула $251 млн (+41% до 2021 року), зокрема завдяки сухому молоку та згущеному молоку отримано $90 млн (+57%), олії та молочних паст – $82 млн (+56%), сирам – $42 млн (+58%), не згущеному молоку та вершкам – $16 млн (+58%), сироватці – $15 млн (-31%). Експорт українського морозива перевищив $19 млн (+5%), зменшившись у натуральному вираженні на 8%, до 6,9 тис. тонн.
Крім того, 2022 року експортовано 27 тис. тонн яєць (-32% до 2021 року) на $42 млн (-7%) і 48 тис. тонн меду (-17%) на $137 млн (-5%).
УААЕ також зазначила зниження експорту за всіма товарними позиціями плодоовочевої продукції, окрім картоплі та заморожених овочів. Так, за кордон продано 0,9 тис. тонн огірків (-82% до 2021 року) на $1,6 млн (-72%), 1 тис. тонн капусти на $0,9 млн (-64%), 0,3 тис. тонн томатів (-94%). тонн томатів (-94%) на $0,8 млн (-84%), 0,4 тис. тонн цибулі та часнику (-98%) на $0,3 млн (-94%), 0,3 тис. тонн моркви та інших коренеплодів (-98%) на 0,2 млн (-94%). Водночас відбулося зростання експортних продажів картоплі – до 29,7 тис. тонн (+56%) на $4,4 млн (+14%) і заморожених овочів – 8,7 тис. тонн (+3%) на $11 млн (+15%).
Експорт консервованих томатів також зменшився більш ніж утричі – до 15 тис. тонн, принісши $16 млн виручки. Приготовлені незаморожені овочі продано за кордон на суму $9,7 млн (-32%) в обсязі 4 тис. тонн (-37%).
Організація підрахувала, що виручка від експорту плодів, ягід і горіхів за підсумками 2022 року склала $313 млн (-15% до 2021 року), зокрема продано 84 тис. тонн заморожених ягід і фруктів. тонн заморожених ягід і фруктів (+11%) на $192 млн (-11%), 25 тис. тонн волоських горіхів (-28%) на $80 млн (-30%), 46 тис. тонн яблук і груш (+56%) на $19 млн (+28%), 4 тис. тонн ягідних культур на $14 млн (+12%).
Експорт Україною варення, желе і мармеладу в грошовому і натуральному вираженні залишився на рівні 2012 року: понад $7 млн за поставок понад 2 тис. тонн. Вартість експорту консервованої плодово-ягідної продукції зменшилася до $10 млн (-48%) одночасно зі зниженням обсягу реалізації – 3,8 тис. тонн (-58%).
УААЕ уточнила, що Україна 2022 року експортувала 75 тис. тонн пшеничного борошна (-29% до 2021 року) на суму близько $24 млн (-35%). Погіршилася ситуація і з продажами за кордон макаронних виробів – зниження до 18 тис. тонн (-54%), реалізовано на $40 млн (-45%).
“Продажі кондитерських цукрових виробів на зовнішні ринки скоротилися до $139 млн (-32%) за 70 тис. тонн (-31%). Експорт какао-продуктів і шоколаду здійснено на суму $147 млн (-34%) в обсязі 46 тис. тонн (-35%). Також знизилися продажі за кордон хлібобулочних кондитерських виробів – до 69 тис. тонн (-39%) вартістю $152 млн (- 40%)”, – підсумувала асоціація.