Українські експортери вже майже на 100% використали потенціал експорту цукру, що закладався до прогнозного балансу на 2022/2023 маркетинговий рік, тому, щоб уникнути дефіциту цього продукту в літньо-осінній період, уряд обмежив його експорт на період з 5 червня до 15 вересня, повідомила пресслужба Мінекономіки.
“Влітку в Україні зростає споживання цукру, тому з метою уникнення виникнення дефіциту та зростання цін на внутрішньому ринку в цей період, уряд тимчасово припиняє квотування експорту цієї продукції”, – йдеться на сайті міністерства в четвер.
Згідно з даними Держмитслужби, на кінець минулого тижня Україна експортувала понад 350 тис. тонн цукру та цукрової продукції, що становить 95% від прогнозу експорту на 2022/2023 маркетинговий рік (МР).
Як зазначили в Мінекономіки, пропозиція внутрішнього ринку в 2022/2023 МР з урахуванням виробництва в обсязі 1285 тис. тонн цукру і перехідних залишків, за експертною оцінкою, становить 1776 тис. тонн. Для забезпечення потреб внутрішнього ринку в 2022/2023 МР Україні необхідно 1010 тис. тонн. Експорт цукру в цей же період очікується на рівні 370 тисяч тонн.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів на засіданні 30 травня ухвалив постанову про заборону експорту цукру на період з 5 червня до 15 вересня цього року.