Business news from Ukraine

Business news from Ukraine

За час війни збільшилась кількість українських експортерів продукції тваринництва до Європи

16 Листопада , 2022  

За період дії військового стану в Україні зросла кількість підприємств – виробників продуктів тваринного походження, які мають право експорту своєї продукції на територію Європейського Союзу, їх кількість збільшилась на 33 (або 8,5%) порівняно із зимою 2021 року – до 418 із 385.

Як повідомляється на сайті Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів (Держспоживспоживслужби) у вівторок, найбільше зросла кількість українських експортерів молокопродуктів – на 11, рибопродуктів – на шість, равликів та продуктів з них – на п’ять.

“Угода про асоціацію між Україною та ЄС, яка була укладена у 2014 році та набула чинності у 2017 році, надає можливість українським виробникам значно розширювати ринки збуту. Початок російської агресії цей процес не зупинив, зокрема, завдяки скасування мит для українських товарів на територію ЄС терміном на рік, починаючи з 4 червня цього року”, – уточнюється у повідомленні відомства.

За його даними, серед українських експортерів продуктів, призначених для вживання людиною, налічується 72 виробники бджолиного меду, 40 – молокопродуктів, 37 – рибопродуктів. Серед експортерів продуктів, не призначених для споживання людиною, найбільше у підприємства експортують до ЄС пух та перо – 67, казеїн – 49, шкірсировину – 46.

Держпродспоживслужба нагадала, що для експорту харчових продуктів власного виробництва до ЄС суб’єкт господарювання має подати територіальному органу Служби запит на затвердження експортних потужностей відповідно до наказу Мінагрополітики від № 38 10 лютого 2016 року.