Business news from Ukraine

Європейські фондові індекси зростають у вівторок

18 Жовтня , 2022  

Європейські фондові індекси зростають у вівторок завдяки оптимізму інвесторів щодо корпоративних прибутків, а також збереження позитивного настрою ринку після оголошеного напередодні розвороту бюджетної політики Великобританії.

Зведений індекс найбільших підприємств Європи Stoxx Europe 600 за даними на 12.50 кск піднявся на 0,23%, до 399,4 пункту. Зростання відзначається четвертою сесією поспіль.

Німецький DAX додає 0,84%, французький CAC 40 – 0,32%, британський FTSE 100 – 0,52%, італійський FTSE MIB – 1,22%, іспанський IBEX 35 – 0,55%.

Новий міністр фінансів Великобританії Джеремі Хант у понеділок оголосив про відмову від значної частини бюджетних стимулів, запропонованих екс-главою британського Мінфіну Квазі Квартенгом 23 вересня.

Зокрема, британський уряд повернеться до планів підвищення ставки корпоративного податку з 19% до 25% з квітня 2023 року, а також відмовиться від зниження податку на дивіденди, проведення реформи у сфері оплати праці, “заморозки” мит на алкоголь та запровадження нульової ставки ПДВ для іноземних покупців

Крім того, буде відкладено зниження базової ставки прибуткового податку до 19% з 20%, яке планувалося на квітень, і скорочено програму субсидування витрат домовласників на оплату електроенергії.

Пропозиції Ханта, як очікується, дозволять британській владі заощадити 32 млрд фунтів стерлінгів.

Банк Англії назвав “некоректним” повідомлення газети Financial Times про те, що ЦБ відкладе продаж держоблігацій зі свого портфеля до моменту стабілізації ринку.

Статдані Німеччини, опубліковані у вівторок, показали деяке покращення настрою інвесторів та аналітиків. Індекс економічних очікувань на найближчі шість місяців у жовтні піднявся до мінус 59,2 пунктів з мінус 61,9 пунктів місяцем раніше. Експерти, опитані Trading Economics, в середньому очікували на його падіння до мінус 65,7 пункту.

Котирування акцій європейських автовиробників зростають у ході торгів на даних Європейської асоціації автовиробників (ACEA), які показали зростання продажів машин у Євросоюзі у вересні на 9,6% щодо того ж місяця 2021 року. Збільшення продажу в ЄС зафіксовано за підсумками другого місяця, до цього показник знижувався тринадцять місяців поспіль.

Акції Volkswagen додають у ціні 2,1%, Mercedes-Benz – 3,2%, Stellantis – 2,3%, BMW – 1,5%, Renault – 2%.

Вартість паперів французької Publicis Groupe SA, одного з найбільших у світі рекламних холдингів, збільшилась на 2,2%. Publicis покращила прогноз органічного зростання виручки на 2022 рік до 8,5% з очікуваних раніше 6-7%, зазначивши, що поки що не відчуває наслідків скорочення витрат її клієнтів.

Ціна акцій Swiss Re піднялася на 0,8% у ході торгів. Швейцарська перестрахувальна компанія попередньо оцінює обсяг страхових вимог, пов’язаних з ураганом “Іен”, у $1,3 млрд. У зв’язку з цим у третьому кварталі вона, ймовірно, зафіксує чистий збиток у розмірі $500 млн.

Папери швейцарської фаркомпанії Roche Holding AG подешевшали на 1,4%. Виторг Roche у третьому кварталі впав на 8%, проте компанія підтвердила річний прогноз.

Акції Rio Tinto, що знизила річний прогноз виробництва рафінованої міді, втрачають у ціні 1,2%. Компанія також заявила, що відвантаження залізної руди цього року будуть ближчими до нижньої межі її прогнозу.

,