Business news from Ukraine

“Метінвест” має намір отримати компенсацію від РФ і спрямувати її на розвиток заводів України

19 Листопада , 2022  

Гірничо-металургійна група “Метінвест” має намір отримати компенсацію від Росії за зруйновані внаслідок війни підприємства і спрямувати її в розвиток українських активів.

“Повинні отримати повну компенсацію за збитки від росіян і реінвестувати її у відновлення роботи українських заводів”, – сказав генеральний директор “Метінвесту” Юрій Риженков в ефірі програми Ian King Live на Sky News у Великій Британії.

За його словами, компанія допомагає Україні захищатися від російських атак. Він також поділився останніми новинами про поточну діяльність підприємств групи і представив в ефірі сталевий браслет “Азовсталь. Символ незламності”, спільний проект з президентською благодійною платформою UNITED24 зі збору коштів для Збройних сил України. Участь “Метінвесту” в проекті є частиною мілітарної ініціативи Ріната Ахметова “Сталевий Фронт”.

“З перших днів повномасштабного вторгнення обидва наші акціонери (Рінат Ахметов і Вадим Новинський) вирішили, що компанія має підтримувати Збройні сили України. Тому, крім використання нашого обладнання для створення лінії оборони, ми розробили нові способи виробництва броньованої сталі, яка зараз використовується в бронежилетах. Ми поставили українській армії та територіальній обороні понад 150 000 бронежилетів. Ми також розробили нові сталеві мобільні укриття, які можна використовувати в польових умовах для обігріву та захисту військових від обстрілів”, – повідомив топ-менеджер.

Крім того, група закуповує і постачає армії автомобілі, бронетехніку, тепловізори, рації тощо. Велика кількість техніки та обладнання, необхідних силам оборони України в польових умовах.

Відповідаючи на запитання, які великі активи компанії зараз працюють в Україні, гендиректор констатував, що наразі в групі в Україні два меткомбінати: один у Запоріжжі, інший – у Кам’янському. Вони обидва зараз працюють, їхні потужності завантажені приблизно на 50-60%. Компанія може виробляти броньовані плити, сталеві укриття тощо.

Щодо зарубіжних активів групи, то вони зазнавали певних труднощів спочатку переважно через те, що в роботі покладалися на напівфабрикати з “Азовсталі”.

“Відтоді ми урізноманітнили джерела постачання напівфабрикатів. Наприклад, тут, у Великій Британії, сляби зараз постачає British Steel, ThyssenKrupp. В Італії – це ADI. Ми знайшли різних постачальників, які можуть забезпечити нам необхідні обсяги”, – сказав СЕО.

За його словами, у Великій Британії всі працюють в однакових умовах. І металургійна промисловість настільки конкурентна, наскільки це можливо.

“Але коли справа доходить до підтримки, і ми всі колеги, ми розуміємо, як ми можемо підтримувати один одного в галузі”, – зазначив Риженков.

Відповідаючи на запитання про ситуацію в Маріуполі, що перебуває під окупацією, він повідомив, що в групі мало відомо про те, що зараз відбувається в Маріуполі.

“Там ще досить багато людей, але мало що можуть сказати про те, що відбувається в місті. Наскільки я розумію, електропостачання нестабільне, немає води, опалення, у місті зараз гуманітарна катастрофа”, – пояснив керівник компанії.

І знову висловив упевненість, що буде отримано компенсацію за зруйновані заводи.

“Ми впевнені, що маємо отримати повну компенсацію за збитки від росіян і реінвестувати її в українські заводи, щоб відновити їхню роботу”, – резюмував топ-менеджер.

“Метінвест” є вертикально інтегрованою групою з видобувних і металургійних підприємств. Підприємства групи розташовані, в основному, в Донецькій, Луганській, Запорізькій і Дніпропетровській областях.

Основними акціонерами холдингу є група “СКМ” (71,24%) і “Смарт-холдинг” Вадима Новинського (23,76%), які спільно керують ним.

ТОВ “Метінвест Холдинг” – керуюча компанія групи “Метінвест”.

, , ,