Business news from Ukraine

Фондові індекси Європи змінюються слабо і різноспрямовано

23 Листопада , 2022  

Фондові індекси найбільших країн Західної Європи змінюються слабо і різноспрямовано на початку сесії в середу.

Інвестори оцінюють свіжі дані з ділової активності в єврозоні та чекають публікації протоколу листопадового засідання Федеральної резервної системи США, яка відбудеться в середу ввечері.

На минулому засіданні Федрезерв укотре збільшив ставку на 75 базисних пунктів і натякнув на можливість зниження темпів її підйому на наступних засіданнях. Як очікують експерти, протокол покаже, що керівники Федрезерву досягли консенсусу про необхідність уповільнення темпів підвищення ставки, пише Bloomberg. При цьому, однак, серед них немає єдиної думки в тому, який граничний рівень процентної ставки призведе до початку спаду економічної активності та зниження темпів інфляції.

Зведений індекс найбільших підприємств регіону Stoxx Europe 600 до 10:40 кв знизився на 0,09% і становив 435,94 пункту.

Німецький індекс DAX додає 0,01%, французький CAC 40 – 0,03% і британський FTSE 100 – 0,4%. Тим часом італійський FTSE MIB та іспанський IBEX 35 знижуються на 0,6% і 0,2% відповідно.

Зведений індекс менеджерів із закупівель (PMI) в єврозоні в листопаді піднявся до 47,8 пункту з 47,3 пункту в жовтні, показали попередні дані S&P Global, що розраховує цей показник.

Значення індикатора нижче 50 пунктів свідчить про скорочення ділової активності в секторі. Показник у єврозоні залишається нижче цієї позначки п’ятий місяць поспіль.

Зведений PMI в Німеччині в поточному місяці піднявся до 46,4 пункту з 45,1 пункту в жовтні і став максимальним із серпня. Проте його значення вказує на зниження ділової активності третій місяць поспіль.

У Франції зведений PMI в листопаді впав до 48,8 пункту з 50,2 пункту місяцем раніше, згідно з попередніми даними. Зниження ділової активності в країні зафіксовано вперше з березня 2021 року.

Котирування акцій швейцарського банку Credit Suisse Group AG падають на 5,2%. Банк опублікував прогноз на четвертий квартал поточного року, відповідно до якого очікує доподатковий збиток у розмірі $1,6 млрд.

Папери британської хімічної компанії Johnson Matthey дешевшають на 3,1%. Компанія відзвітувала про зниження чистого прибутку в першому фінпівріччі.

Акції нідерландської Prosus NV, що інвестує в техкомпанії, піднімаються в ціні на 1,4%. Компанія наростила виручку в першому фінпівріччі на 9%, до $16,5 млрд.

Вартість британської United Utilities Group PLC, що надає комунальні послуги, піднімає на 0,1%. Доподатковий прибуток компанії в першому фінпівріччі зріс удвічі.

Котирування паперів німецького автомобільного концерну Volkswagen AG падають на 1,9%. Компанія досягла угоди з профспілкою IG Metall, до якої входять 125 тис. працівників VW, про підвищення їхньої зарплати і виплату премій у розмірі 3 тис. євро.

,