Business news from Ukraine

Зовнішнє фінансування бюджету України становитиме до $30 млрд – міністр фінансів

8 Грудня , 2022  

Україна з початку повномасштабного військового вторгнення Росії отримала $27 млрд зовнішнього фінансування, до кінця року очікується зростання цієї суми до $30 млрд, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі національного телемарафону.

“Необхідність за 10 місяців війни – $50 млрд. Частково нам допомогли партнери, частково ми профінансували завдяки внутрішнім запозиченням, зокрема завдяки монетизації фінансування Нацбанком України”, – зазначив він.

Згідно з даними Мінфіну, на 7 грудня загальна сума зовнішнього фінансування становила $28,26 млрд, з яких на фінансування дефіциту бюджету – $27,26 млрд, а ще $1 млрд – на відновлення. Ще $11,66 млрд, або 370 млрд грн надав Нацбанк через купівлю ОВДП.

Марченко зазначив, що наступного року потреби держбюджету у фінансуванні оцінюють у $38 млрд. “Менше порівняно з цим роком, але все залежить від того, як розвиватимуться події на воєнному фронті… Власних доходів не вистачає навіть на задоволення базових потреб безпеки та оборони”, – зазначив міністр.

За його словами, крім EUR18 млрд від ЄС, Україна очікує від США $9,9 млрд на 9 місяців, а також про двосторонню підтримку від інших членів G7, зокрема Великої Британії, Канади, Японії, з якими вже тривають перемовини, і Світового банку та МВФ.

У зв’язку з цим Марченко наголосив на важливості створення “фінансового Рамштайна” – не тільки як політичного майданчика, а й як майданчика для розв’язання робочих питань – ритмічності, прогнозованості та можливих затримок фінансування.

“Не можу сказати про точні дати, але переговори тривають, досить активно, на робочому рівні зустрічі (відбуваються) раз на два тижні”, – описав він поточну ситуацію зі створення такого формату.

Коментуючи блокування Угорщиною рішення про виділення Євросоюзом Україні EUR18 млрд наступного року, Марченко назвав цю новину “неприємною, але не більше”.

“Думаю, що в ЄС знайдуть способи вирішити це питання. Уже отримували сигнали, що є кілька кроків, як це можна зробити, тому в нас особливих переживань із цього приводу немає. Думаю, все має бути гаразд”, – сказав глава Мінфіну України.

Як повідомлялося, Нацбанк України в четвер спрогнозував загальне зовнішнє фінансування країни цього року в $31 млрд.