Business news from Ukraine

Фондові індекси Європи зростають на позитивних статданих із ФРН

21 Грудня , 2022  

Європейські фондові індекси зростають у середу завдяки позитивним статданим і прогнозам з Німеччини, а також корпоративним новинам.

Зведений індекс найбільших компаній регіону Stoxx Europe 600 за даними на 11:30 кв піднявся на 0,8% і склав 427,51 пункту. Індикатор завершує 2022 рік зниженням приблизно на 13% – максимальним з 2018 року, у зв’язку з негативними наслідками ситуації в Україні, а також енергетичної кризи для прибутків компаній і економіки загалом, зазначає агентство Bloomberg.

“На нас чекає сповільнення темпів економічного зростання, якщо не спад, і ми поки що не бачимо, щоб цей фактор був закладений у прогнози корпоративних прибутків”, – заявила фінансовий радник UBS Private Wealth Management Сара Пончек на Bloomberg TV.

Німецький фондовий індекс DAX додає під час торгів 0,76%, французький САС 40 – 0,91%, британський FTSE 100 – 0,44%, італійський FTSE MIB – 0,68%, іспанський IBEX 35 – 0,55%.

Дані дослідницької компанії GfK, опубліковані в середу, показали поліпшення настрою споживачів у Німеччині. Випереджальний індикатор, що оцінює перспективи споживчої довіри на січень 2023 року, збільшився до мінус 37,8 пункту з мінус 40,1 пункту в грудні. Індекс зростає вже три місяці поспіль завдяки вжитим владою ФРН заходам для зниження витрат жителів країни на оплату енергоносіїв, зазначають у GfK.

“Очевидно, що кроки німецької влади щодо обмеження цін на енергоносії приносять ефект. Однак говорити про те, що всі проблеми позаду, поки рано. Поліпшення настрою споживачів, яке ми спостерігаємо наразі, залишається нестійким”, – заявив експерт GfK зі споживчого сектору Рольф Бюркль.

“Барометр зайнятості” в Німеччині, що розраховується економічним інститутом Ifo, свідчить про позитивні перспективи ринку праці ФРН у першому кварталі наступного року. Це пов’язано, головним чином, з поліпшенням ситуації у сфері послуг, працівники якої з оптимізмом оцінюють найближче майбутнє, заявив у середу Ifo.

Котирування акцій європейських виробників спортивних товарів зростають у середу завдяки сильнішій, ніж очікувалося, звітності їхнього американського конкурента Nike Inc. Вартість паперів adidas AG підскочила на 7,7%, Puma SE – на 8,5%, британської мережі магазинів спортивних товарів JD Sports – на 6,7%.

Ціна акцій Uniper SE підвищилася на 5,9% слідом за схваленням Єврокомісією стабілізаційного пакета, що передбачає, зокрема, збільшення капіталу енергетичної компанії на 8 млрд євро.

Серед лідерів зростання в Німеччині – акції онлайн-рітейлера Zalando (+4,5%), компанії сфери нерухомості Vonovia (+2,6%), а також Deutsche Post (+1,3%).

У Британії впевнено дорожчають акції Prudential Plc (+1,5%), Shell (+0,9%), Diageo (+0,8%), у Франції – TotalEnergies SE (+1,6%), L’Oreal (+1,4%), Schneider Electric (+1,3%).

,