Business news from Ukraine

Загальний збиток світової економіки від стихійних лих у 2022 році становив $270 млрд

10 Січня , 2023  

Сукупний збиток світовій економіці від стихійних лих у 2022 році скоротився приблизно на 15% порівняно з 2021 роком і становив приблизно $270 млрд проти $320 млрд, свідчать попередні дані німецької Munich Re, найбільшої перестрахувальної компанії світу.

Обсяг застрахованих збитків тим часом практично не змінився і становив $120 млрд.

Економічний збиток минулого року був на рівні середнього показника за попередні п’ять років, тоді як застраховані збитки виявилися істотно вищими за середній ($97 млрд у 2017-21 роках).

“Тривогу викликає той факт, що природні катастрофи особливо сильно позначаються на громадянах найбідніших країн. Тому попереджувальні заходи і фінансовий захист, наприклад, у вигляді страховки, мають особливу важливість”, – зазначив Томас Блюнк, член ради директорів Munich Re.

Найруйнівнішою подією минулого року став ураган “Іен”, який у вересні обрушився на узбережжя Флориди, принісши із собою пориви вітру зі швидкістю майже 250 км/год. Економічні втрати внаслідок нього сягнули $100 млрд, застрахований збиток – $60 млрд. За розміром збитку з урахуванням інфляції “Іен” посідає друге місце в історії, поступаючись тільки урагану “Катріна” 2005 року.

На другому місці – повінь у Пакистані, викликана рекордними за обсягом опадів мусонами. Жертвами повені стали близько 1,7 тис. осіб, а прямі збитки становили щонайменше $15 млрд, до того ж практично весь він був незастрахованим.

“Аналізуючи дані за 2022 рік, потрібно пам’ятати про два ключові чинники. По-перше, феномен Ла-Нінья спостерігається третій рік поспіль, що підвищує ймовірність ураганів у Північній Америці, повеней в Австралії, посухи і спеки в Китаї, а також рясних мусонів в окремих регіонах Південної Азії. Крім того, через зміну клімату стали частіше фіксуватися екстремальні погодні умови. Іноді ці фактори накладаються один на одного”, – написав головний фахівець із клімату в Munich Re Ернст Раух.

,