Business news from Ukraine

Фондові індекси країн Європи демонструють активний підйом

11 Квітня , 2023  

Зведений індекс найбільших компаній регіону Stoxx Europe 600 до 11:00 кв виріс на 0,53% і становив 461,35 пункту.

Німецький фондовий індекс DAX піднявся на 0,5% і оновив максимум за 15 місяців. Британський FTSE 100 збільшився на 0,43%, французький САС 40 – на 0,72%, італійський FTSE MIB – на 0,76%. Тим часом іспанський IBEX 35 втратив 0,2%.

Інвестори очікують даних про березневу інфляцію в США, які будуть оприлюднені в середу. Опитані Trading Economics аналітики прогнозують, що темпи зростання споживчих цін у Штатах у березні сповільнилися до 5,2% з лютневих 6%.

Крім того, трейдери реагують на опубліковані наприкінці минулого тижня статдані щодо американського ринку праці.

Як стало відомо минулої п’ятниці, кількість робочих місць в економіці США в березні збільшилася на 236 тис., а безробіття знизилося до 3,5% з лютневих 3,6%. Експерти, опитані агентством Bloomberg, у середньому очікували збільшення кількості робочих місць у березні на 230 тис. і збереження безробіття на колишньому рівні.

Дані про споживчі ціни та зайнятість мають ключове значення для керівництва Федеральної резервної системи (ФРС) напередодні травневого засідання. Більшість аналітиків вважає, що Федрезерв ще раз підвищить процентну ставку на 25 базисних пунктів і на цьому завершить цикл посилення грошово-кредитної політики.

Акції італійської енергетичної компанії Enel зросли на 0,3% на новинах про продаж активів у Перу на $2,9 млрд.

Котирування паперів Glencore підскочили на 3% на новині про можливе придбання канадської Teck Resources, що спеціалізується на видобутку міді та цинку.

У Франції активне зростання демонструють акції виробника будматеріалів Saint-Gobain (2,9%), а також автовиробників Stellantis і Renault (2,4% і 2,6% відповідно).

У Німеччині лідерами зростання виступають папери Continental AG (3%), Zalando SE і HeidelbergCement AG (2,5%).

На біржі в Лондоні лідирують гірничодобувні компанії – крім Glencore, більш ніж на 2,5% дорожчають акції BHP і Rio Tinto.

,