Business news from Ukraine

Нацбанк підвищив штрафи для банків від 2 до 8 разів за порушення фінмоніторингу та валютного законодавства

25 Червня , 2023  

Національний банк заявляє про комплексний перегляд та актуалізацію підходів до застосування штрафів до банків за ключові порушення у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом (ПВК/ФТ), та валютному законодавству, порівняння документів вказує на підвищення окремих штрафів від 2 до 8 разів.

“(Це) сприятиме запобіганню вчиненню банками порушень вимог законодавства, підвищенню відповідальності за їх невиконання/неналежне виконання, а також дієвості заходу впливу, його стримувальному характеру з метою зміни підходу до належної організації роботи банку, функціонуванню належної системи управління ризиками”, – ідеться в прес-релізі НБУ в п’ятницю.

Уточнюється, що зміни внесено постановою правління НБУ №80 від 21 червня, яка набуває чинності з 24 червня 2023 року.

Зокрема, за порушення фінмоніторингу шкала зі стелею штрафів тепер стартує з 1 млн грн, тоді як раніше з 0,4 млн грн, і містить після сходинки в 10 млн грн нове значення в 50 млн грн за збереженої стелі 135,15 млн грн, з уточненням, що ця стеля діє, навіть якщо порушень скоєно кілька.

НБУ уточнив, що штраф до 50 млн грн може бути накладено за порушення вимог законодавства у сфері ПВК/ФТ щодо управління ризиками або за неналежну перевірку клієнтів, тоді як штраф до 1 млн грн банки можуть отримати за невідповідність внутрішніх документів з питань ПВК/ФТ вимогам законодавства в цій сфері.

Неналежне застосування до клієнтів, які є політично значущими особами (PEP), ризик-орієнтованого підходу, зокрема, встановлення їм необґрунтованого рівня ризику, вжиття щодо них непропорційних заходів відповідно до категорії ризику загрожуватиме штрафом до 10 млн грн.

Також переглянуто та збільшено граничні розміри штрафів за ключові порушення у сфері валютного законодавства. Зокрема, суттєві порушення (від 1 млн грн за одну операцію або від 10 млн за їхньою сумою) у порядку проведення розрахунків за валютними операціями, торгівлі іноземною валютою, переказі валютних цінностей, їх транскордонному переміщенню, нездійсненню/неналежному здійсненню банком валютного нагляду, порушенню заходів захисту тепер караються штрафом до 1 млн грн, тоді як було 0,4 млн грн.

Невеликі за сумами порушення тепер можуть загрожувати штрафів до 400 тис. грн замість колишніх 50 тис. грн

Інші суттєві порушення банком вимог валютного законодавства, зокрема недопущення до перевірки або створення перешкод для неї працівникам Нацбанку, нездійснення банком аналізу, перевірки документів про валютні операції – до 1% від суми зареєстрованого статутного капіталу банку, тоді як раніше існував ліміт у 8 млн грн.

,